Tekstilni kombinat u Prijepolju u stečaju

Rešenjem Privrednog suda u Užicu uveden je stečaj u Tekstilnom kombinatu „Ljubiša Miodragović“ u Prijepolju, svojevremeno najvećem tekstilnom preduzeću u jugozapadnom delu Srbije.

Za stečajnog upravnika imenovana je Agencija za privatizaciju i ovih dana očekuje se postavljanje poverenika koji će sprovoditi stečajni postupak.

„Uvođenjem stečaja prestaće radni odnos za preostalih 11 radnika a očekujem ovih dana da Agencija za privatizaciju imenuje poverenika kome ću predati ključeve preduzeća“, rekao je agenciji Beta dosadašnji zastupnik akcijskog kapitala Zoran Jarčević.

Tekstilni kombinat „Ljubiša Miodragović“ je devedesetih godina prošlog veka zapošljavao više od 3.200 radnika.

Jarčević je dodao da su šanse za uvođenje radnog stečaja i pokretanja proizvodnje minimnalne, mada postoji zakonska mogućnost.

„Pre će biti da će dugovanja prema državi za neplaćene poreze i doprinose od preko 180 miliona dinara, dugovanja za struju od 30 miliona kao i brojni drugi poverioci biti namirivani prodajom imovine“, kazao je Jarčević.

Pre dve godine mašine u Kombinatu su ugašene a oprema konzervisana, međutim, ona propada i za eventualno oživljavanje proizvodnje ostaje sve manje vremena, dodao je Jarčević.

On je podsetio da je Kombinat imao kompletne linije za proizvodnju, od onih za preradu pamuka, preko modernih tkačnica i dorade sve do konfekcionisanja.