Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp je potvrdio imenovanje svog zeta Džareda Kušnera za višeg savetnika u Beloj kući.

Kušner, koji se odrekao plate dok je na toj dužnosti, bio je „savetnik od poverenja tokom kampanje i perioda tranzicije i ponosan sam da ima i ključnu ulogu u mojoj administraciji“, saopštio je u ponedeljak uveče Tramp i tako potvrdio vest koju su nekoliko sati ranije objavili američki mediji.

Mladi biznismen, koji će 36 godina napuniti u nedelju, suprug je Trampove kćerke Ivanke sa kojom ima troje dece.Nije imao iskustva u politici pre nego što se uključio u predizbornu kampanju i najmladji je na listi saradnika koji će pomoći Trampu u vodjenju zemlje.Ortodoksni je jevrejin čija je porodica bliža konkurentskoj, Demokratskoj stranci.

U odbranu republikanca Trampa je stao 2015, kada su se pojavili antisemitski komentari na društvenim mrežama medju Trampovim pristalicama tvrdeći da njegov tast nije ni „antisemita ni rasista“.

Mediji su pisali i da je Kušner, direktor porodične fondacije koja je davala dobrotvorne donacije jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, mogući izaslanik za Bliski istok u administraciji novoizabranog predsednika Trampa.

Demokrate su apelovale da se razmotri imenovanje Kušnera za savetnika optužujući Trampa za nepotizam i sukob interesa.Donald Tramp će danas održati prvu konferenciju za novinare posle izbora za predsednika.