Novi američki predsednik Donald Tramp počeće danas da izdaje ukaze o imigraciji a pokrenuće i korake oko najavljenog plana izgradnje zida duž američko-meksičke granice, naveli su zvaničnici njegove administracije.

Takodje se očekuje da će se usmeriti na takozvane gradove utočišta i ka preispitivanju predloga kojim bi se ograničio priliv izbeglica u SAD.

Očekuje se da će Tramp danas potpisati prve ukaze, uključujući tu i mere za početak izgradnje zida, prilikom posete Ministarstva za unutrašnju bezbednost.
Dodatni ukazi biće izdati tokom narednih nekoliko dana, rekao je jedan zvaničnik.

Tramp je sinoć u Tviter poruci napisao: „Veliki dan za nacionalnu bezbednost sutra. Izmedju ostalog izgradićemo zid!“.

Tramp još razmatra detalje planova za ograničenje dolaska izbeglica u SAD. Sadašnji predlog predvidja najmanje četvoromesečni prekid prihvata izbeglica, kao i privremenu zabranu za ljude iz nekih većinski muslimanskih zemalja, prema navodima jednog predstavnika organizacija za javnu politiku koji prati pitanja izbeglištva.

Tramp je u kampanji govorio da će zaoštriti američku imigracionu politiku, uključujući i jačanje granične bezbednosti i zaustavljanje priliva izbeglica.

On se takodje zalagao za zaustavljanje ulaska državljana iz muslimanskih zemalja u SAD ali je kasnije izmenio stav i rekao da će se koncentrisati na kontrolu onih koji dolaze iz zemalja povezanim s terorizmom.

Očekuje se, izmedju ostalog, da će najaviti planove o smanjenju finansiranja gradova koji ne hapse ili ne pritvaraju imigrante koji žive ilegalno u SAD, što bi moglo i da znači milioni dolara manje za pojedine gradske uprave.

Očekuje se da bi moglo da bude izuzetaka za zaustavljanje priliva izbeglica za one koji beže od verskog gonjenja ako je njihova vera manjinska u njihovoj zemlji. To bi moglo da se odnosi na hrišćane u većinski muslimanskim zemljama.

Kao predsednik, Tramp može da koristi ukaz da zaustavi dolazak izbeglica.

Kasnije ove nedelje očekuje se da će Tramp najaviti restrikcije za imigraciju iz sedam afričkih i bliskoistočnih zemalja, uključujući Siriju, Jemen i Irak.

Takodje se očekuje da će zaustaviti prihvat nekih izbeglica dok proces kontrole ne postane stroži.

Dopisnik Bi-Bi-Sija (BBC) iz Vašingtona piše da je verovatno da će humanitarne organizacije i organizacije za imigraciju biti ogorčene zbog ovih mera.

Urednik BBC-a za Severnu Ameriku kaže da je ove nedelje novi američki predsednik donosio niz mera vezanih za svoja najistaknutija izborna obećanja.
„U ponedeljak i utorak bilo je zaposlenje i trgovina, a danas granična bezbednost“, rekao je on.