Gradski trg u Novom Pazaru, ipak, danas, na Dan grada nije dobio ime.

 

Predsednica Gradske skupštine Borka Jovanović nije dozvolila odbornicima bošnjačkih partija da u dnevni red uvrste tačku o davanju naziva trgu.

 

Jovanovićeva tvrdi da je današnja skupština bila svečana i da na njoj ne može biti raspravljano o poslovniku, kao i da se dnevni red ne može dopunjavati.

 

“Svečana sednica je svečana sednica i niko od odbornika se ne može javiti za dopunu ili po poslovniku. Moj zadatak kao predsednice je da štitim autoritet jedne institucije koja ne sme biti narušavana onda kada je svečana, a sve ostale radne sednice su mesta na kojima svaki odbornik može da kaže šta poželi”, rekla je Jovanovićeva medijima.

 

Nakon što je Jovanovićeva odbila da da reč predstavnicima bošnjačkih partija koji su hteli da prošire dnevni red, odbornici Bošnjačke liste za evropski Sandžak su napustili skupštinsko zasedanje.

 

Ahmedin Škrijelj, odbornik ove koalicije kaže da su oni ranije predložili gradskoj vlasti da danas zakaže svečanu sednicu na kojoj bi zajednički usvojili naziv Gradskog trga po osnivaču grada Gazi Isa- begu Ishakoviću, što je u vladajućoj Sandžačkoj demokrtaskoj partiji ocenjeno kao prihvatljivo.

 

“Sednica uopšte nije bila zakazana kao svečana, već kao radna, samo je drugi deo predviđen za koktel bio svečani. Nama je žao što odbornici skupštinske većine, odnosno Sandžačke demokratske partije dokazali ovime da su taoci Jedinstvene srpske liste, odnosno Srpske radikalne stranke i da nisu spremni na postizanje bošnjačkog jedinstva, zbog dužeg opstanka na vlasti”, rekao je Škrijelj.

 

On je istakao da današnja skupština predstavlja skandal, kao i da se predsednica skupštine ponašala “neprimereno, što su nemo posmatrali odbornici Sandžačke demokratske partije”.

 

Šef odborničkog kluba Sandžačke demokratske partije Muamer Bačevac, iako i sam nije dobio reč da dopuni dnevni red, smatra da je Jovanovićeva postupila po zakonu, jer je sednica bila svečana a ne radna.

 

“I ja sam hteo da predložim da u dopunsku tačku uvrstimo davanje imena Gradskom trgu, ali predsednica skupštine je svojim autoritetom ispoštovala ovaj dan i ovu svečanu sednicu i nije dozvolila da je pretvorimo u radnu. Uskoro će biti zakazana nova sednica Gradske skupštine i nadam se da ćemo tada konačno našem trgu dati ime”, rekao je Bačevac.

 

Podsećamo da Gradska skupština u ponedeljak nije imala većinu da u dnevni red uvrsti predlog da Gradski trg u Novom Pazaru nazove po osnivaču grada Isa-begu Ishakoviću.

 

Naime, pet odbornika Jedinstvene srpske liste napustilo je skupštinsko zasedanje u trenutku kada se glasalo za ovu dopunsku tačku, a odbornici opozicione Bošnjačke liste nisu ni prisustvovali skupštini.

 

Iz Sandžačke demokrtaske partije optužili su Bošnjačku listu za nacionalnu neodgovornost, dok su se u ovoj koaliciji pravdali da nisu znali da će davanje imena Gradskom trgu biti biti predložena kao dopunska tačka dnevnog reda.