Tri muškarca uhapšena su danas u južnom delu Mančestera u vezi sa istragom o napadu u koncertnoj dvorani u tom gradu, saopštila je britanska policija.
Jedan čovek već je uhapšen juče, takodje u tom delu grada, posle napada u ponedeljak u kome je 22 ljudi poginulo a 59 je povredjeno, i za koji je odgovornost preuzela grupa Islamska država.
Bombaš samoubica u Mančesteru “verovatno” nije delovao samostalno i bio je “poznat” obaveštajnim službama, danas je objavila britanska vlada, koja podigla nivo uzbune u zemlji na najviši nivo.
“Ne možemo da zanemarimo mogućnost da je veća grupa pojedinaca povezana s napadom u Mančesteru”, rekla je sinoć britanska premijerka Tereza Mej, i takodje objavila da se šalju pojačanja vojske da podupre policiju.
Britanska premijerka danas predsedava novim sastankom njenog bezbednosnog tima za vanredne situacije poznatog kao Kobra. Na sastanku u Dauning stritu razmatraju se obaveštajni izveštaji o istrazi o napadu u Mančesteru koji je izveo bombaš samoubica Salman Abadi.
Policija i obaveštajne agencije pokušavaju da utvrde da li je on deo mreže koja možda planira nove napade narednih dana.
Britanska ministarka za unutrašnje poslove Amber Rad kritikovala je ameičke zvaničnike zbog curenja informacija o Abadiju medijima dok je istraga još trajala.
Počinilac napada, identifikovan kao 22-ogodišnji Salman Abadi, Britanac libijskog porekla, imao je potvrdjene veze sa Islamskom državom “i bez sumnje” je prošao preko Sirije, rekao je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolom.