Turci spajaju Beograd sa Jadranom

Glavni izvođači na izgradnji autoputa od Beograda do južnog Jadrana na delu od Ljiga, preko Čačka do Požege biće turske kompanije, kojima će biti poverena i rekonstrukcija magistralnog puta M8 od Novog Pazara do Aljinovića.

 

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže za B92 da je „Srbija započela gradnju autoputa od Uba do Lajkovca, a ima i glavne projekte za deonice od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga. Eksproprijacija za ove dve deonice treba da počne 1. avgusta i trebalo bi da se sa turskim kompanijama u narednom periodu dogovorimo o gradnji ovih delova puta“.

„Predstavnici dve države potpisali su memorandum koji predstavlja jedan od mogućih načina realizacije projekata u izgradnji autoputeva. Želja turskih građevinskih firmi je da uđu u taj posao. Kada se napravi dogovor, odredi se koliko je čije učešće i ide se u realizaciju posla“, navodi Mrkonjić.

Turskoj kompaniji Kolin, koja je već ranije iskazala interesovanje za uključivanje u izgradnju prve deonice Koridora 11 ka crnogorskom primorju, sada se pridružuju i druge turske građevinske firme zainteresovane za izgradnju deonica Ljig – Čačak i Čačak – Požega.

Za finansiranje tog projekta iz budžeta Srbije biće izdvojeno 15 odsto potrebnih sredstava, dok će 85 odsto biti finansirano iz zajma koji će od banke Eksim obezbediti Vlada Turske. Istovremeno, srpskim preduzećima obezbeđeno je učešće od minimum 45 odsto u ovim projektima, a u istom procentu biće ugrađeni i domaći materijali.

Fehim Kurtović, farmer iz Đerekara na Pešteru, kaže da će se za samo dva sata stizati u Podgoricu ili Beograd. „Naš sjenički sir, meso, pršuta, pešterski sudžuk i druga zdrava hrana sa ovog ogromnog područja mnogo lakše će stizati do kupaca u Beogradu, a mi se nadamo i u Evropi“, naglašava on.


Već ovoga leta počeće i radovi na magistralnom putu Novi Pazar-Sjenica- ljinovići, koji će novopazarski deo Raške oblasti povezati sa Pešterom i budućim autoputem, a finansiraće ih Vlada Srbije i turska Eksim banka.

„Prolazak autoputa preko Pešteri od životnog je značaja za žitelje ovog dela Srbije. Autoput će Srbiji i Evropi ’otvoriti’ ogromne prirodne i turističke potencijale Pešteri i Golije, gde postoje idealni uslovi za proizvodnju i izvoz zdrave hrane, a zaustaviće seobe koje su poslednjih godina, ponajviše zbog bespuća, poprimile alarmantne razmere“, kaže Bajro Gegić, predsednik opštine Tutin.

Budući autoput od Požege, preko Ivanjice, prema Dugoj Poljani prolazi i padinama planine Golije, koja je zbog ogromnih prirodnih potencijala kojima raspolaže proglašena za svetski rezervat biosfere pod zaštitom Uneska.

„Autoput će Srbiji i svetu ’otkriti’ ogromna bogatstva Golije, u šumama, zdravoj hrani, vodi, prekrasnoj prirodi… Retke su države koje imaju takav potencijal a ne koriste ga. Autoput koji će da prolazi tik uz Goliju preporodiće celo područje i, nadamo se, dovesti ulagače u turizam“, kaže Golub Pendić, turistički radnik i biznismen sa Golije.