Turski premijer Ahmed Davutoglu zakazaće danas vanredni kongres svoje vladajuće stranke i objaviti da odlazi sa mesta premijera zbog rastućih razlika izmedju njega i predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, javljaju danas turski mediji.
List Hurijet navodi da će Davutoglu ovo objaviti danas posle sastanka sa liderima vladajuće stranke. „Davutoglu se povlači“ piše danas ovaj list na naslovnoj strani.
Davutoglu je nasledio Erdogana na mestu premijera i vodje vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u avgustu 2014. godine, kada je Erdogan izabran za predsednika države.
Od tada su se dva lidera udaljila, a razlike izmedju njih sve više izbijaju u javnost.
List Milijet piše danas da će biti „demokratska tranzicija“ o kojoj su se tiho dogovorila dva lidera da bi izbegli krizu u državnom vrhu.
Davutoglu treba da se obrati medijima danas popodne posle sastanka lidera stranke AKP, navodi agencija Frans pres.
Turski mediji pišu da će premijer zakazati kongres Partije pravde i razvoja za 28. i 29. maj u Ankari, i da je to dogovoreno na sastanku Davutoglua i Erdogana sinoć u predsedničkoj palati.
Prema navodima agencije Frans pres Erdogan koji i dalje drži konce u partiji AKP nije dobro gledao na to što je premijer izgleda sam dogovorio migrantski sporazum s Briselom, i što je izrazio spremnost da se vrati za pregovarački sto s kurdskim pobunjenicima.
Erdogan takodje smatra da se Davutoglu baš ne žuri da preduzme korake za proširenje ovlašćenja predsednika, sa čim se deklarativno slaže.
Komentator Abdilkair Selvi, dobar poznavalac prilika u vladajućoj partiji, rekao je da se Davutoglu neće ponovo kandidovati za šefa partije na kongresu stranke, što znači da neće morati formalno da podnese ostavku, jer mesto premijera po statutu ide šefu vladajuće partije.
Moguća ostavka Davutoglua dolazi u veme kada je Turska suočena sa brojnim izazovima, od migrantske krize, pretnji od muslimanskih ekstremista, do obnove sukoba s Kurdima i širenje rata u Siriji na njenu južnu granicu.
U poslednje vreme bilo je više samoubilačkih napada u Turskoj, povezanih sa Islamskom državom i kurdskim aktivistima.