Kineske vlasti istražuju gotovo 50 proizvodjača lažnih začina i soseva koji se u velikoj meri koriste u pripremanju hrane u Kini i širom Azije.
Istraga je pokrenuta pošto je list Beižing njuz otkrio razradjeno poslovanje blizu grada Tjencina, prenosi Bi-Bi-Si.
Fabrike su koristile nedozvoljene sastojke kao što je industrijska so u začinima, uključujući soja sos, sirće i pileće supe iz kesice.
Proizvodi su bili označeni markama brendova, medju kojima Magi, Knor i Nestle.
U izveštaju Beižing njuza navodi se da je „centar proizvodnje lažnih začina za hranu“ rastao bez kontrole više od 10 godina u gradu Duliu blizu Tjencina.
Kineska Uprava za hranu i lekove saopštila je u ponedeljak veče da je poslala agente u Tjencin da ispitaju te navode.
Gotovo 50 malih fabrika pravilo je lažne začine u vrednosti, kako se procenjuje, do 100 miliona juana (14,5 miliona dolara) godišnje.
Novinari i lokalna policija su, posle dojave uzbunjivača, otišli u fabriku prošle sedmice. Na fotografijama i snimcima iz fabrika vide se radnici kako prave i pakuju proizvode u prljavim objektima, koristeći kućnu opremu kao što su plastična burad i baštenska creva.
U proizvodnji su korišćeni industrijska so, koja nije za ljudsku upotrebu, reciklirani nusproizvodi drugih proizvodjača hrane, a zabeležena je i obilna upotreba sastojaka kao što je veštački zasladjivač ciklamat.
Proizvodjači hrane i Kini saopštili su da sprovode svoje istrage i da pomažu kineskim vlastima.
Kina je više puta bila pogodjena skandalima u prehrambenoj industriji.
Zbog kontaminiranog mleka u prahu 2008. godine umrlo je šest beba, a više od 300.000 dece se razbolelo.
U drugom slučaju iz 2014. godine, otkriveno je da je kompanija Šangai husi fud, koja je snabdevala mesom lance brze hrane Mekdonalds i KFC, prepakivala staro meso.
Naredne godine vlasti su zaplenile 100.000 tona prokrijumčarenog mesa, od kojih je neko bilo staro više od 40 godina.
Prošlog meseca kineski mediji su pisali da su u gradu Šansi prskali pečurke opasnim hemikalijama da bi izgledale belje i svežije.