U petak predstavljanje studije medijske scene u Srbiji

Studija medijske scene u Srbiji koja je osnova za donošenje strategije, biće predstavljena javnosti u petak, najavila je pomoćnica ministra kulture zadužena za medije Nataša Vučković-Lesendrić.

Medijsku studiju izradili su međunarodni eksperti koje je angažovala Delegacija Evropske komisije u Beogradu, a biće predstavljena na konferenciji „Evropski put za srpske medije“ u beogradskom Medija centru.

Posle javne rasprave koja počinje u petak 25. juna, stategija će na usvajanje najesen, a uslediće medijska reforma u svim segmentima, uključujući zakonodavni okvir.

Studija sadrži pravnu i ekonomsku analizu medijske scene, uporednu analizu domaćeg i evropskog zakonodavstva, i institucija zaduženih za sprovođenje medijskih politika.

„Ovo je jedinstvena prilika da uredimo medijsku scenu u Srbiji na osnovu opsežne i pouzdane studije nezavisnih evropskih eksperata iza koje stoje i ozbiljne međunarodne institucije. Tu priliku ne smemo propusti, jer je već dosta vremena izgubljeno na parcijalno rešavanje pojedinih međskih problema što nas nije daleko odvelo“, kazala je danas agenciji Beta Nataša Vučković-Lesendrić.

Kako je navela, naziv konferencije je „Evropski put za srpske medije“ jer bi bilo pogrešno stavljati i pravo, i teret rešenja samo na državna pleća.

„U ozbiljnim poduhvatima poput ovog, neophodno je učešće svih segmenata društva, posebno ako se imaju u vidu sve obaveze koje su pred nama u procesu evrointergracija. Više od dva meseca javne rasprave koja suštinski treba da obezbedi vreme svakom zainteresovanom pojedincu da proveri iznete činjenice i prezentovane najbolje evropske prakse, biće više nego dovoljno i za najveće skeptike“, kazala je Vučković-Lesendrić.

Ona je izrazila zahvalnost Delegaciji Evropske komisije u Srbiji „koja je imala sluha i podržala projekat“ i najavila da će od septembra, uz podršku Ambasade Velike Britanije i OEBS-a, kroz šest tematskih radonica, na bazi svih sugestija iz javne rasprave, biti sačinjen Nacrt strategije razvoja medija u Srbiji.

„Na bazi ovog dokumenta medijska scena u Srbiji biće uređena po najvišim evropskim standardima, stvoreni najbolji tržišni uslovi za poslovanje medija, redefinisana pozicija javnih servisa i državne pomoći kada su mediji u pitanju i još mnogo toga“, kazala je pomoćnica ministra.

Prema agendi konferencije za petak, uvodne reči daće ministar kulture Nebojša Bradić, šef Delegacije Evropske unije Vensan Dežer i ambasador Misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos, dok će studiju predstaviti Nataša Vučković-Lesendrić.

Sesiju „Srpska medijska scena u poređenju sa tri zemlje članice EU“ držaće eksperati angažovani za izradu studije medija Bent Norbi Bond, Aleksandar Benzek, Andrej Zmeček.

Na konferenciji će posebno biti obrađene teme: Lokalni – opštinski – regionalni emiteri, Nacionalni javni i privatni emiteri, Regulatorna tela i samoregulatorna tela, Digitalizacija.

Na dnevnom redu su i: Medijski sadržaj – distribucija – pravo intelektualne svojine – korisnička pismenost i Državna podrška – emiteri, novinske agencije i štampa. Konferencija će se završiti sesijom „Preporuke medijske studije kao osnov za izradu medijske strategije“.