Ugljanin: SDA zaštitnik prava Bošnjaka

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je da je od osnivanja ova partija bila parlamentarna stranka na svim nivoima u bivšoj Jugoslaviji, ali i danas u Srbiji.

Ugljanin je na svečanosti povodom 20 godina od osnivanja stranke u Hali sportova u Novom Pazaru rekao da je ona nastala u vreme kada su Bošnjaci bili prepušteni sami sebi.

 

“Osnivanjem stranke Bošnjaci su postali zvanično politički narod i od samog početka ova stranka je bila, i ostala, zaštitnik ljudskih, građanskih, nacionalnih, individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka. Mi smo kao dominantna stranka u ovoj sredini uspeli smo da sačuvamo mir, tako da je Sandžak ostao oaza mira, bez sukoba i međunacionalne mržnje, pogotovo u onim teškim godinama ratova na prostoru bivše Jugoslavije”, rekao je Ugljanin. 

 

On je istakao da je najveći uspeh stranke to što je uspela da odgaji zdravu generaciju mladih ljudi i da ih sačuva od dve najopasnije bolesti, a to su mržnja i strah.

“Mi smo ih napajali ljubavlju, oni znaju za ljubav, znaju da vole ljude i pred ovom našom omladinom je srećna budućost“, rekao Ugljanin.

 

On je pozvao saradnike, članove i simpatizere stranke da biraju ljude koji su spremni da preuzimaju odgovornost, “jer stranku moraju da vode odgovorni ljudi”. 

 

Ugljanin je rekao da je Glavni odbor ove stranke 5. aprila 1991. godine osnovao  Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka, koje je bilo osnovni  zaštitnik ljudskih, građanskih i nacionalnih prava Bošnjaka, ali i zaštitnik životne i materrijalne sigurnosti svih građana u Sandžaku.

 

“Državi je trebalo 12 godina da prizna BNV, a tada (2003. godine) su I ostale manjine u zemlji osnovale svoja veća. Nakon 20. godina rada smo uspeli da se izborimo da Veće bude birano na neposredan način, organizovali smo upis potrebnog broja Bošnjaka za sticanje uslova za neposredne izbore. Međutim, dok je naša stranka vodila Veće 19 godina, ono je bilo jedinstvo, a sada kada su tri liste izašle na izbore nema jedinstva, nema Veća”, rekao je Ugljanin.

 

On je istakao da je obaveza ove stranke da ujedini Bošnjake da bi se stvorili uslovi za strane investicije.

 

“Turska je već počela aktivnosti na izgradnji autoputa Beograd- Bar, počeli su prvi pripremni radovi. Izgradnjom autoputa, regionalnih puteva i industrijske zone će se stvoriti uslovi za zapošljavanje mladih ljudi”, rekao je Ugljanin.