Ugrožena sloboda štampe i sekularni karakter države

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas da Islamska zajednica u Srbiji pokušava da ugrozi slobodu štampe i sekularni karakter drzave.

 

Ova NVO je najoštrije osudila oštetni zahtev Mešihata Islamske zajednice i muftije Muamera Zukorlića od 100 miliona listu „Blic“ zbog objavljivanja fotomontaže u kojoj je prikazan u odori pravoslavne crkve.

 

Kako se navodi u saopštenju, fotomontaža predstavlja uobičajenu formu karikature i političke satire, dozvoljenu po Zakonu o javnom informisanju, ali i po svim relevantnim pravnim odredbama koje regulišu slobodu štampe.

 

Učestale osude novinara na novčane kazne, kao što su presude Stojanu Markoviću po tužbi Velimira Ilića ili Milošu Vasiću po tužbi Biljane Kajganić, ozbiljno ugrožavaju slobodu štampe u Srbiji i doprinose povećanju auto-cenzure, ocenila je Inicijativa mladih za ljudska prava .

 

„Ovakvo ponašanje Muamera Zukorlića predstavlja grub pokušaj uvođenja cenzure u medije u Srbiji. Posebno je opasna i za svaku osudu pretnja muftije Zukorlića da ce pozvati građane muslimanske veroispovesti na bojkot distribucije i kupovine lista Blic“, navodi se u saopštenju.

 

Ova NVO smatra da je uznemiravajući i zahtev IZ kojim se traži reakcija predsednika Republike na tekst u „Blicu“ i bez ikakvih osnova se predstavlja da je kritika jednog verskog lidera uvreda za sve članove verske zajednice.