Garmaž je prvi i jedini restoran u Varšavi otvoren kako bi zapošljavao žene izbeglice iz Ukrajine koje u susednoj Poljskoj traže utočište. U njemu trenutno radi šest Ukrajinki, pet koje su iz zemlje izbegle i jedna koja od ranije živi u Poljskoj.

Izbeglice u Poljskoj dobijaju identifikacioni broj uz pomoć kog se lakše zapošljavaju, mogu da otvaraju račune u banci, idu u školu.

Natalija Hipska (47) iz okoline Harkova je u Poljsku stigla 7. marta zelenim koridorom sa svojim sinom, a u Ukrajini joj je ostao suprug.

„Dva napada bez najave bila su 1. marta, uplašili smo se i sa mužem i detetom sam se sakrila. Za dva dana smo skupili stvari i krenuli ka Poljskoj. Pet dana nam je bilo potrebno da stignemo do Rave Ruske (pogranično područje izmedju Ukrajine i Poljske)“, rekla je ekipi novinske agencije Beta koja je danas sa grupom srpskih novinara posetila restoran Garmaž u Varšavi.

Sin joj je u Poljskoj odmah krenuo u školu, a u Ukrajinu se, kako je navela, ne vraća dok se u Rusiji ne promeni režim. Sa suprugom je u kontaktu, a njihovo mesto bombardovano je još sedam puta od njenog odlaska.

„Trenutno je mirnije, ali avioni i dalje preleću i situacija je napeta“, navela je.

Ljudmila (53) iz Žitomira kod Kijeva je u Varšavu stigla 1. marta, a posle nedelju dana je počela da radi u restoranu.

„Užasno je izgledalo. U gradu su ljudi streljani, srušen je most i dosta loše izgleda. Napadi su uglavnom bili iz vazduha i svi koji žive u zgradama su se krili u podrumima“, rekla je Ljudmila i istakla da želi da se vrati u Ukrajinu nakon rata.

Ekipa novinske agencije Beta posetila je danas i prihvatni centar u Nadažinu u blizini Varšave, gde je trenutno smešteno oko 5.000 ljudi.

U prihvatnom centru kojim upravljaju vlasti provincije Mazovjecko vojvodstvo, izbeglice se zadržavaju od tri do pet dana.

Nakon toga, kako su nam rekli predstavnici vlasti, idu u manje gradove u Poljskoj ili u inostranstvo, najčešće Nemačku, Švedsku, Španiju.

Izbeglicama je u tom objektu besplatno dostupna medicinska i psihološka nega, tri obroka dnevno, smeštaj za spavanje, higijenska sredstva, socijalna pomoć za majke sa decom, a za decu je opremljena igraonica i program sa animatorima.

Ana Kanjeckova (38) iz Donjecka u prihvatnom centru boravi sa majkom, sestrom i njenom decom, ali želi da ide u Španiju ili da se vrati u Ukrajinu kada se rat završi.

„Ja sam iz Petrovske oblasti u Donjecku i 14. marta sam napustila kuću jer je tamo već bilo počelo bombardovanje. Prvo sam došla do Lodja, a onda sam odlučila da dodjem u Varšavu. Poljaci su veoma dobri prema nama, ali želim da idem u Španiju“, rekla je ona novinskoj agenciji Beta.

Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) od početka ruske invazije na Ukrajinu iz zemlje je izbeglo 5.890.875 ljudi, najviše u Poljsku, njih 3.217.206.