Veroučitelji traže da se njihov član vrati u Komisiju
Udruženje veroučitelja pri Islamskoj zajednici u Srbiji zatražilo je danas od premijera Mirka Cvetkovića da povuče odluku o smeni Mevluda Dudića, člana Komisije za versku nastavu iz njihovih redova.

Kako se navodi u saopštenju zahtev veroučitelja je i da se „zaštite prava nastavnika islamske veronauke od samovolje pojedinih direktora škola i činovnika Ministarstva vera i Ministarstva prosvete“.

„Zahtevamo garanciju ustavnog i zakonskog prava na jednakost i autonomnost Islamske zajednice, te prestanak diskriminatorskog ponašanja Ministarstva vera prema islamskoj zajednici“, navodi se u saopštenju.

Od premijera se traži i da se sva otvorena pitanja rešavaju neposrednim razgovorom.

Veruočitelji iz Islamske zajednice u Srbiji odložili su za danas zakazani protest ispred Vlade do daljnjeg, izjavio je jutros potpredsednik Mešihata te zajednice Rešad Plojović.

Protest je odložen zbog toga što smo dobili informaciju o tome da je Vlada Srbije dobila oštro upozorenje iz Brisela da promeni svoje neodgovorno ponašanje prema Bošnjacima i Sandžaku, kazao je Plojović agenciji Beta.

Predstavnici Islamske zajednice Srbije čiji je lider Adem Zilkić, najavili su ranije da će ukoliko Zukorlićeve pristalice održe skup i oni u isto vreme i na istom mestu organizovati protest kako bi podržali odluke Vlade Srbije.

Veroučitelji Islamske zajednice u Srbiji, protestuju zbog promene sastava vladine Komisije za versku nastavu u koju je umesto dva predstavnika islamskih zajednica izabran samo Adem Zilkić, kao predstavnik Islamske zajednice Srbije.