Posle ukidanja Ministarstva za ljudska i manjinska prava i pripajanja tog resora Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, prošlogodišnji učesnici na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća ocenjuju za Danas da Vlada Srbije treba da razmotri mogućnost o odlaganju novih izbora koji su zakazani za 17. april.

 

“Treba razmotriti mogućnost da se izbori odlože jer sada ne postoje tehničko-pravni uslovi. Dok se sve kompetencije ne prenesu na novo ministarstvo tih uslova nema. Shodno odredbama Zakona o izboru narodnih poslanika novi rok za izbore za BNV ne treba da bude kraći od 60 i ne duži od 90 dana”, kaže predsednik Izvršnog odbora BNV u tehničkom mandatu Esad Džudžević.

 

Nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, već je ocenio da pripajanje dva ministarstva „čine nemogućim organizovanje izbora u najavljenom roku“ i on smatra da za to ne postoje „ni pravne ni tehničke pretpostavke“. Konačan odgovor o novim izborima za BNV, BKZ će dati narednih dana”, rekao je Zukorlić.

 

Koordinator liste Bošnjački preporod na prošlim izborima Seadetin Mujezinović slaže se da je posle pripajanja dva ministarstva kratak rok za nove izbore, ali i da je to „šansa da se razgovorima prevaziđu nesporazumi u bošnjačkom korpusu“.

 

Da izbore treba odložiti misle i članice Koordinacije civilnog društva u Sandžaku, koju čine Centar za praktičnu politiku iz Beograda i sedam nevladinih organizacija iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Priboja i Prijepolja.

 

„Novi ministri nadležni za ove oblasti dužni su da hitno uspostave kontakt sa svim zainteresovanim akterima društvenog i političkog života u Sandžaku i pronađu rešenje za političku krizu. Prva mera, koja bi pokazala dobru volju Vlade da pregovara treba da bude odlaganje izbora“, kažu u ovim NVO.

 

U lokalnim samoupravama u toku je provera posebnog biračkog spiska, a dogovori o izbornim listama još su „na internom nivou“.