Pošto je juče dobila uverljivu podršku donjeg doma parlamenta, za poverenje vladi Đorđe Meloni danas je glasalo 115 članova Senata, dok je 79 bilo protiv, uz pet uzdržanih.

Prema Ustavu Italije, vlada nakon formiranja mora da dobije podršku oba doma parlamenta, dok je redosled tih poteza u drugim državama uglavnom obrnut.

Uoči današnjeg glasanja o poverenju vladi u Senatu, Meloni je odgovorila na kritike da tokom jučerašnjeg govora u donjem domu nije pomenula mir kada je govorila o podršci Ukrajini,a kritikovana je i da bi njena ekonomska politika podstakla utaju poreza.

“Ako neko misli da to znači da ja uživam u ratu, ne znači. Ali treba da razumemo kako se dolazi do mira. Ne postižete mir tako što mašete zastavom sa duginim bojama na demonstracijama. Teško je postići mir na taj način”, rekla je Meloni senatorima.

Ona je ponovila da odlučno podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije i da je takav stav od ključne važnosti za legitimitet Italije na međunarodnoj sceni.

O ekonomiji Meloni je rekla da neće odustati od ukidanja ograničenja na gotovinske transakcije, navodeći da se ta mera koju su prethodne vlade uvele radi borbe protiv utaje poreza, pokazala kao neefikasna.

Meloni je u subotu položila zakletvu i postala prva premijerka Italije, pošto je njena stranka Braća Italije, koja ima neofašističke korene, zauzela prvo mesto na septembarskim parlamentarnim izborima, sa 26 odsto glasova. Ta partija je vladu formirala sa antimigrantskom strankom Liga Matea Salvinija i konzervativnom partijom Napred Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija.