Štrajkači odbor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz Novog Pazara doneo je danas odluku o nestupanju u generalni štrajk, iako se u dvorištu preduzeća okuplio 50-tak radnika koji su bili vidno nezadovoljni ovom odlukom.

 

Ovi radnici tvrde da ni posle mesec dana, koliko je dat rok gradskim vlastima u dogovoru sa čelnicima preduzeća, njihovi zahtevi nisu ispunjeni i da su prevareni.

 

Radnici od nadležnih traže isplatu dugova za izvršene radove kako bi isplatili tri zaostale plate, i povećanje cene vode i korišćenja kanalizacije.

 

„Prevareni smo od rukovodstva preduzeća i grada, nisu nam ispunili obećanja data pre mesec dana kada smo takođe hteli da stupimo u generalni štrajk. Najgore je što mi radnici nismo jedinstveni, za štrajk smo mi zaposleni u održavanju i gradnji, jer smo po ceo dan mokri u vodi, a protiv štrajka su oni koji sede u foteljama u Upravi i na Gradskom filteru. Mi danas sigurno nećemo raditi, a verovatno ćemo promeniti štrajkački odbor“, kaže radnik Muslija Idrizović.

 

Međutim, predsednik Štrajkačkog odbora Vladimir Đokić tvrdi da je opština delimočno ispunila zahteve radnika.

 

„Mi smo tražili da cena vode bude povećana sa 20 na 35 dinara po kubiku, a Gradska skupština je podigla samo za pet dinara, što je malo i nedovoljno za rešavanje naših problema, ali ipak je podignuta cena. Gradski čelnici su potpisali situacije za isplatu, one još nisu plaćene ali i to će jednog dana doći na red. Ineče sitiacija u preduzeću je očajna i ja kolege potpuno razumem što su nezadovoljni, ali zaključio sam da štrajkom ne možemo ništa postići. Očigledno da iza kulisa postoje neke političke igre u kojima ja ne želim da učestvujem“, kaže Đokić.

 

On dodaje da je unutar firme potrebna bolja organizacija, kao i da je krajnje vreme da se stane javašluku na kraj, ne precizirajući na šta konkretno misli.

 

JKP Vodovog i Kanalizacija ima 173 zaposlena.