Vruća stolica za ugostitelje

 


Vlasnici ugostiteljskih objekata u pešačkoj zoni u Novom Pazaru, u ulici 28. Novembar, oštro su reagovali na drastično povećanje cena zakupa prostora za postavljanje stolova na terasama i zatražili korekciju do prosečne cene koju lokalnim samoupravama plaćaju ugostitelji u ostalim gradovima Srbije.

 

Zastupnik kafea Amigo Ishak Paljevac  tvrdi da je cena zakupa sa 25 dinara po kvadratnom metru ovog leta više nego udvostručena.

 

„Prošle godine smo plaćali oko 25 dinara po kvadratu, a sada 58 dinara. Gradska uprava nije konsultovala nikoga od zakupaca ovog prostora, mi smo tražili da se nađe prosek cena koji je u Čačku, Kraljevu ili Kruševcu“, rekao je Paljevac.

 

On je dodao da je 15 vlasnika ovih lokala pre nekoliko dana ponovo uputilo zahtev Gradskom veću o korekciji cene zakupa, ali da odgovor još uvek nisu dobili.

 

Paljevac je istakao da su oni primorani da plaćaju ovaj prostor dok na drugoj strani postoje ugostitelji koji imaju između oko 200 kvadrata terase i ne plaćaju ništa.

 

Namera naše redakcije da sazna kolike su cene zakupa ne samo za terase ugostiteljskih objekata, već i garaža čiji se vlasnici takođe bune, ostala je samo na pokušaju.

 

Naime, za sve informacije u Gradskoj upravi Novog Pazara koje novinari žele da podele sa ovdašnjom javnošću nadležno je Odeljenje za informisanje, čiji je načelnik Azem Hajdarević, kao i načelnik Gradske uprave Sulejman Nicević.

 

S obzirom da je Hajdarević na godišnjem odmoru, cenovnik smo pokušali da dobijemo od Nicevića, koji je baš kao i još nekoliko puta do sada, kada smo pokušavali da dođemo do određenih informacija, bio u “velikom poslu”.

 

 Nicević je na konstantaciju da je po Zakonu o informisanju u obavezi da nam dostavi cenovnik novinaru spustio telefonsku slušalicu, rekavši “nemojte mi vi pričati o tome šta je Zakon”.

 

Ipak, bez obzira na pokušaje činovnika da od javnosti sakriju informacije, cene zakupa će ovih dana biti jedna od tema našeg programa.