Vukadinović: „Strela je odapeta“

 

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da muftija Muamer Zukorlić svojim angažmanom u poslednje vreme narušava krhku stabilnost na srpskoj političkoj sceni i relativno poverenje između Bošnjaka i Srba uspostavljeno tokom mandata više vlada posle 2000. godine.

 

Vukadinović je, povodom Deklaracije Bošnjačkog nacionalnog sabora i neodmerenih poruka koje je Zukorlić izrekao na centralnom trgu u Novom Pazaru, ukazao da u Srbiji svi teško žive, bez obzira na pol, nacionalnost i veroispovest i da u tom smislu nije teško mobilisati i manipulisati tim nezadovoljstvom pod bilo kojim izgovorom.

 

„Rekao bih da Zukorlićeve izjave na neki način predstavljaju kontinuitet njegovog delovanja na javnoj političkoj sceni tokom dužeg niza godina, a poslednjih meseci je to radikalizovano i intenzivirano“, naveo je on.

 

Vukadinović kaže da se plaši da je Zukorlić „strela koja je odapeta“, ali da nije jasno da li ju je neko drugi odapeo ili je to, pak, muftijin lični projekat.

 

„Ali, ako je sam strelac pomalo nepoznat, meta je poznata i nesumnjivo je to ova krhka stabilnost na srpskoj političkoj sceni i relativno poverenje između Bošnjaka i Srba uspostavljeno tokom mandata više vlada posle 2000. godine“, naveo je Vukadinović.

 

Izgleda, kazao je on, da je ta konstruktivnost, koja je bila obezbeđenja u odnosima na relaciji Beograd – Novi Pazar, sada dovedena u pitanje ili Zukorlićevim ličnim političkim ambicijama ili nekoga čiji je on eksponent.

 

„Sada se vidi kakva je bila greška napravljena 2002. godine kada je Zukorlić, mimo svih pravila i procedura dobio univerzitet koji je potom poslužio daljoj radikalizaciji, a on lično priznat kao dominantan ne samo kao duhovni, nego i svetovni, pa i kulturni faktor u Sandžaku“, naveo je Vukadinović.

 

Kasnije je, objasnio je, bilo nastojanja da se umanji efekat greške koja je time napravljena, ali se Zukorlić, po njegovom mišljenju, u međuvremenu, u nekim međunarodnim krugovima, pozicionirao kao faktor na koji se može računati za slučaj potrebe pritiska na Beograd.