Vukadinović: Zukorlić i do sada imao političke ambicije

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je danas da je najava stvaranja nove političke stranke u Sandžaku, koju bi podržao muftija Muamer Zukorlić, logičan produžetak njegovog dosadašnjeg delovanja jer on poslednjih nekoliko godina nastupa sa jasnim političkim programom i ambicijama.

„U tom smislu i njegovo angažovanje u okviru izbora za Nacionalni savet Bošnjaka treba posmatrati kao generalnu probu i testiranje javnosti i biračkog tela u tom delu Srbije i kao otvorenu najavu njegove želje da zakorači u političku arenu“, rekao je Vukadinović agenciji Beta.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić najavio je prošle nedelje da će podržati formiranje nove političke partije, jer su dve postojeće vodeće stranke u Sandžaku, prema njegovoj oceni, „izgubile značajan smisao“ i jer je njihova politika „probeogradska“.

Vukadinović je rekao da koliko Zukorlić, kao verski lider, može da govori o „beogradizaciji“ bošnjačkih političkih partija, toliko njegovi politički protivnici mogu da govore o „ajatolahizaciji“ njegovog delovanja, odnosno stvaranja iranskog ili šitskog modela po kojem je verski lider istovremeno i politički lider.

Analitičar je ocenio da je najavljena podrška novoj stranci „rukavica u lice“ bošnjačkim liderima Rasimu Ljajiću i Sulejmanu Ugljaninu, ali i vlastima u Beogradu jer je to dokaz da učešće u izborima za Nacionalni savet Bošnjaka nije bilo usamljeni izlet u politiku Muamera Zukorlića, već njegova namera da se trajno nametne kao lider te nacionalne zajednice u Sandžaku, ali i u celoj Srbiji.

On je, međutim, ocenio da je to riskantan politički potez jer mu se može desiti da izgubi autoritet verskog vođe koji sada uživa u bošnjačkoj nacionalnoj zajedinici.

„Uprkos podrške koji Zukorlić ima u BiH i u nekim islamskim zemljama, nisam siguran da će ta ambicija potpuno uroditi plodom. Iako on, kao verski lider još uvek ima značajan kredit u
bošnjačkom biračkom telu, njegovo političko angažovanje je kontroverzno, pre svega sa stanovišta principa sekularne države. Čak iako on ne bude imao formalnu funkciju u toj stranci, biće jasno da je ona samo njegova produžena ruka“, rekao je on.

Vukadinović je dodao da zbog socijalnih i nacionalnih frustracija Bošnjaka, Zukorlić kratkoročno može da se nametne kao značajan politički činalac, ali da će dugoročno podeliti sudbinu ostalih stranaka, jer će u perspektivi zbog toga trpeti njegov verski autoritet, zbog čega će imati više štete nego koristi.