Pomirljivi tonovi mogu doprineti poštovanju različitosti

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM izrazio je danas zabrinutost zbog atmosfere koja se stvorila nakon reakcije Mešihata islamske zajednice, a povodom objavljivanja fotomontaže sa likom glavnog muftije Muamera Zukorlića u pravoslavnoj svešteničkoj odori na humorističkim stranama u dnevnom listu „Blic“.

 

YUCOM u saopštenju dostavljenom medijima navodi da se od osnivanja zalagao za slobodu izražavanja, kao i da trenutno vodi niz slučajeva o povredi slobode izražavanja pred Evropskim sudom za ljudska prava.

 

„Teško nam je da prihvatimo argumentaciju i ton Mešihata islamske zajednice u Srbiji kojom osuđuje pojavljivanje fotomontaže na stranici Blica. Posle veoma nasilnih dešavanja u selu Jabuka, naizgled mirnom Vojvođanskom selu u kome je nekoliko dana bez adekvatne reakcije države vršeno nasilje nad Romima i nad malom verskom zajednicom opravdano nas zabrinjava mogućnost otvaranja sukoba i daljih produbljivanja razlika“, navodi se u ovom saopštenju.

 

U saopštenju se ističe da pomirljivi tonovi i otvaranje dijaloga o verskim razlikama mogu doprineti daljem razumevanju i poštovanju različitosti, kao i uspostavljanju tolerantnog drustva.