Javno komunalno preduzeće “Gradska čistoća” iz Novog Pazara najavilo je danas da se za vanpijačne prodavce, čije će tezge biti uklonjene sa keja pored reke Raške, priprema prostor i da će početne cene zakupa tezgi biti minimalne.

Direktor sektora “Pijaca” Senko Belovođanin rekao je radiju Sto plus da će za početak najverovatnije biti naplaćivana minimalna pijačna taksa koja će dnevno iznositi od 100 do 150 dinara, u zavisnosti od pijačnog dana.

“Za početak će to biti simbolična cena, dok ne dobijemo zvaničan cenovnik overen od strane Nadzornog odbora koji je zadužen za formiranje cene. Tek nakon toga mi ćemo sklapati ugovore sa našim zakupcima, koji će svoje obaveze izmirivati na tromesečnom nivou”, rekao je Belovođanin.

On je dodao da će prostor koji se priprema moći da primi sve vanpijačne prodavce koji žele da svoju robu prodaju na legalan način.

“Mi imamo mesta za sve njih, pa čak i one koji prodaju svoju robu van ovog spornog dela, tako da će oni moći i dalje da rade ukoliko to žele”, kazao je Belovođanin.

Trenutne cene zakupa tezgi na novopazarskoj pijaci u zavisnosti od zone iznose u proseku od pet do šest hiljada dinara na tromesečnom nivou.

Vanpijačni prodavci na keju pored Raške od juče čuvaju svoje tezge, iako danas inspekcija nije pokušavala da ih ukloni.

Oni i dalje veruju da će istrajati u odluci da ostanu na tom prostoru, odnosno da će im nadležni dozvoliti da svoju robu prodaju na istom mestu.

E.Đulović