SAD i Rusija saopštile su da prekid vatre u Siriji, koji stupa na snagu u subotu, još treba da potvrde sirijske vlasti i opozicija, a to primirje isključuje džihadiste iz Islamske države, dok sukobi i dalje traju kod Alepa, javile su danas svetske agencije.
Zaraćene strane, izuzev Islamske države i ogranka Al Kaide, imaju rok do petka u 12.00 po lokalnom vremenu da se izjasne o prekidu vatre koji treba da počne u ponoć prema sirijskom vremenu, navodi se u saopštenju SAD i Rusije.
Predsednici dve sile, Barak Obama i Vladimir Putin, razgovarali su kasno sinoć o postignutom dogovoru SAD i Rusije o prekidu vatre u Siriji, navodeći da zaraćene strane „treba da poštuju dogovor, kako bi se umanjile patnje sirijskog naroda i akcenat stavio na borbu protiv Islamske države“.
Putin je posle razgovora s Obamom rekao da će Rusija, kao vojni saveznik sirijskog režima, „učiniti sve“ Damasku poštuje prekid neprijateljstava, izražavajući nadu da će SAD „učiniti isto s pobunjeničkim grupama“.
Konvoj humanitarne pomoći od 40 kamiona u ponedeljak je stigao u blizini Damaska, u grad Muadamjat al Šam, opkoljen sirijskim snagama.
Sukob u Siriji, koji je pre pet godina počeo pobunom opozicije, pretvorio se u složen rat u kojem su uključene medjunarodne i regionalne sile, što je izazvalo, pored 260.000 žrtava, i humanitarnu katastrofu.