Zilkić: Duša se leči postom

Reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ocenio je danas, pred početak meseca posta Ramazana, da je svrha posta da leči dušu, razvija jaku volju i odlučnost kod čoveka kako „ne bi pao pred zahtevima strasti“.

Zilkić je, čestitajući vernicima Ramazan, naveo da mesec posta nudi čoveku jedinstven duhovni oporavak.

„Ako smo se poslednjih godina jedni od drugih udaljili pa je potekla mržnja, verujem da će Alahovom milošću u ovom časnom mesecu naša srca da omekšaju i da će iz njih poteći istina, pravda, red, mir i poverenje“, rekao je reis.

On je pozvao vernike da ne zaborave na „prolaznost sveta i polaganje računa za ono što rade“, jer će tako biti snažniji i odlučniji u donošenju najvažnijih odluka u životu.

„Setite se slabih i nemoćnih oko sebe, jer glavni smisao ibadeta posta je da kod nas probudi suosećanje prema onima koji su gladni, koji trebaju našu ljubav i pažnju“, rekao je Zilkić.

Sutra počinje Ramazan, najvažniji mesec islamske vere. To je deveti mesec muslimanskog (lunarnog) kalendara, u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kur’ana.

Tokom Ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana.