Zukorlić: Crkve da se izjasne o stavu Komisije za veronauku

Islamska zajednica u Srbiji Muamera Zukorlića pozvala je danas šest verskih zajednica da se izjasne o stavovima Komsije za veronauku od čega će, kako se navodi, zavisiti budući odnosi IZ u Srbiji prema tim verskim zajednicama.

„Od vas očekujemo da se izjasnite da li vaša verska zajednica stoji iza iznetih neistinitih optužbi i kleveta takozvane Komisije za veronauku, kako bismo shodno vašem stavu definisali naše buduće odnose“, piše u saopštenju Mešihata IZ u Srbiji.

IZ u Srbiji uputila je taj poziv Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Rimokatoličkoj crkvi, Jevrejskoj zajednici u Srbiji, Evangelističkoj hrišćanskoj crkvi, Reformatorskoj hrišćanskoj crkvi i Slovačkoj evangeličkoj crkvi.

U saopštenju piše da je netačna tvdnja da IZ u Srbiji nije bila zainteresovana za članstvo u Komisiji za veronauku i da nije dostavila predlog svog predstavnika.

„Istina je da od IZ u Srbiji nije tražen predlog njenog člana, niti je obaveštena o nameri razrešenja i imenovanja članova Komisije, već je sve urađeno bez znanja i konsultacije IZ u Srbiji“, piše u saopštenju.

Mešihat IZ u Srbiji je optužio Ministarstvo vera Srije da „već tri godine aktivno učestvuje u pokušaju rušenja IZ i kompromitaciji njenih čelnika“ i naveo da zato nije iznenađen stavovima predstavnika tog ministarstva prema IZ i njenim predstavnicima u Komsiji.

„Ono što nas iznenađuje jeste spominjanje vaših predstavnika koji se navode kao potvrda iznetim optužbama i klevetama Ministarstva vera“, piše u saopštenju.

Mešihat IZ na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić ranije je osudio odluku o smeni člana Komisije za veronauku Mevluda Dudića označavajući je kao diskriminatorsku i nezakonitu i kao odluku koja vodi uništenju islamske veronauke.

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić tada je rekao da glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić manipuliše javnošću odbacivši njegove tvrdnje o diskriminatorskom odnosu prema veroučiteljima te IZ.

Odlukom Vlade Srbije od 29. jula koja je objavljena u avgustovskom broju Službenog glasnika, umesto Mevluda Dudića (IZ u Srbiji) za člana komisije imenovan je Adem Zilkić (reis IZ Srbije).

Zukorlić je ocenio da je cilj imenovanja novih članova Komisije za veronauku opstrukcija IZ na čijem je on čelu.

Komisija za versku nastavu saopštila je pre dva dana da je IZ zajednica u Srbiji (sa sedištem u Novom Pazaru) bojkotovala i nizom poteza pokazala da je napustila rad tog tela.

„Predstavnik IZ u Srbiji je od 2008. napuštao, bojkotovao i opstruirao rad Komisije za versku nastavu uslovljavajući svoje prisustvo odstranjivanjem predstavnika Islamske zajednice Srbije (sa sedištem u Beogradu)“, navodi se u saopštenju komisije.

U današnjem saopštenju Mešihata IZ u Srbiji navodi se da je Mevlud Dudić bio član Komisije za veronauku od 2004. godine, da je učestvovao u pripremi i realizaiciji projekata veronauke od 2001, da je pokazao konsktruktivan radi i da je redovno prisustvovao sednicama Komisije, osim u retkim slučajevima sprečenosti.

„Istina je da je predstavnik IZ dva puta demonstrativno napustio sednice Komisije, a to je bilo zbog prisustva nelgalnih i nezakonitih samozvanih predstvnika muslimana i islamske zajednice koji nisu članovi Kosmisije“, piše u saopštenju Mešihata IZ u Srbiji.