Zukorlić najavljuje formiranje BNV

Nosilac liste Bošnjačka kulturna zajednica i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da postoji većina za konstituisanje novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća u Srbiji.

On je televiziji Jedinstvo rekao da je ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije sednicu zakazalo za 7. jul, dva dana pre krajnjeg zakonskog roka.

Izborna lista BKZ, od 35 zastupničkih mesta budućeg Veća, osvojila je 17, Bošnjačka lista imaće 13 predstavnika, a lista Bošnjački preporod pet.

Koalicija Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina podržala je na majskim izborima Bošnjačku listu, dok je iza Bošnjačkog preporoda stajala Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića.

Muamer Zukorlić, koji je na čelu IZ u Srbiji i predsednik Upravnog odbora Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, rekao je, komentarišući spekulacije o budućem predsedniku Veća, da postoje dva moguća scenarija.

„Prvi scenario je da postignemo dogovor sa ostale dve liste. Drugi je da BKZ formira većinu i bira predsednika bez drugih lista“, rekao je Zukorlić.

Prema izvorima bliskim pregovaračkim timovima Bošnjačke liste i Preporoda, dve liste su intenzivno pregovarale o konstituisanju Veća, ali je kamen spoticanja bila pozicija predsednika koju su obe strane želele za sebe.

Bošnjačka lista i Bošnjački preporod se do ovog trenutka nisu oglasile u vezi sa najavama formiranja Bošnjačkog nacionalnog veća.