Zukorlić oštro protiv izmena u Komisiji za veronauku

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je danas da je cilj imenovanja novih članova Komisije za veronauku opstrukcija IZ na čijem je on čelu.

„Odlukom kojom je umesto Mevluda Dudića (IZ u Srbiji) za člana komisije imenovan Adem Zilkić (reis IZ Srbije) je jasno da je cilj da se opstruira rad tradicionalne, legalne i legitimne islamske zajednice i dokaz da je Zilkić sa njegovom grupom proizveden od strane državnog aparata“, rekao je Zukorlić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je takvu odluku donela 29. jula i objavila u avgustovskom broju Službenog glasnika.

On je ocenio da Vlada na taj način šalje poruke sandžačkoj javnosti.

„Režim na ovaj način želi da zada udarac muslimanima koji su se drznuli da traže svoja nacionalna i verska prava. Zbog toga je sada svima savršeno jasno da Bošnjaci, muslimani, nemaju izbora i da su sve jasniji glasovi za autonomijom Sandžaka“, rekao je Zukorlić.

On je opširno govorio o stalnom kršenju ljudskih, građanskih, verskih i nacionalnih prava Bošnjaka u Srbiji.

Zukorlić je ocenio da se personalnim promenama članova te vladine komisije želi ugroziti sprovođenje islamske veronauke u školama.

„Projekat pokrštavanja muslimana u školama je naišao na prepreku, pa se posredstvom proverenih prorežimskih ljudi želi uvesti veronauka, koja bi prema muslimanima bila u službi asimilatorskih projekata režima“, rekao je Zukorlić.

On je ocenio da je IZ u Srbiji na čijem je čelu uvek insistirala na projektima koji za cilj imaju približavanje i harmonizaciju Bošnjaka i muslimana sa vlastima u Srbiji, ali da je takva inicijativa najčešće nailazila na opstrukciju Beograda.

„Mislim da je ovo jedna od snažnih poruka da u ovoj formi, sa ovim režimom, neće biti moguće naći rešenje bez definisanja novih odnosa“, rekao je Zukorlić.

On je naglasio da lično, kao i IZ na čijem je čelu, nema nikakvih razloga da bude protiv Srbije, „Srba pogotovu“, ali da će se u vezi sa izvođenjem nastave veronauke u školama „suprotstaviti svim sredstvima“.