Muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je večeras zvanični Beograd na dijalog kako bi se u Sanžaku, gde je „sitaucija izuzeto napeta“, očuvali mir i stabilnost.

„Želim da pozovem zvanični Beograd na ozbiljan dijalog kao jedini način da se mir i stabilnost u Sandžaku očuvaju“, izjavio je Zukorlić za agenciju Beta i dodao da je već sa predstavnicima Beograda postignuta sagalasnost da je neophodno početi razgovore o situaciji u Sandžaku.

Prema njegovim rečima, današnji događaji u Novom Pazaru pokazali su da je situacija u Sandžaku „izuzeto napeta, da su tenzije stigle do usijanja i da se situacija može oteti kontroli ukoliko se ne preduzmu potrebni koraci“.

„Ono što predstavlja kontinuiran problem jeste osećaj građana da diskriminacija i gaženje prava Bošnjaka u Sandžaku idu uzlaznom linijom, i da današnja demonstracija sile policije kao i represivne mere koje se ovih dana sprovede u Sandžaku predstavljaju svojevrsnu kaznu Bošnjacima zbog odluke da na izborima za Nacionalno veće podrže Bošnjačcku kulturnu zajednicu i otkažu poverenje ministrima (Rasimu) Ljajiću i (Sulejmanu) Ugljaninu, a to znaci i režimu“, kazao je on.

Zukorlić je izrazio zadovoljstvo što su građani tokom današnjeg protesta zbog izgradnje vrtića, „iskazali visoku svest i spremnost da brane svoje vrednosti i svetinje i što nisu dopustili da dođe do eskalacije incidenta u eventualne sukobe“.

„Na licu mesta glavnu ulogu odigrali su imami koji su uspeli smiriti prisutne. Važan doprinos dao je i (lider LDP) Čedomir Jovanović. U posredovanju sa predstavnicam beogradskih vlasti postignuta je saglasnost da je neophodno početi hitne razgovre o svim otvorenim pitanjima u Sandžaku“, kazao je Zukorlić.