Zukorlić proglasio pobedu Bošnjačke kulturne zajednice

Noslac liste Bošnjačka kulturna zajednica i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić proglasio je sinoć ubedljivu pobedu na izborima za članove Bošnjačkog nacionalnog saveta.

On je pred više stotina okupljenih građana u centru Novog Pazara rekao da je “teritorija koja se zove Bošnjačko nacionalno veće slobodna i više nikada neće biti porobljena”.

Novopazarska policija je prethodno zabranila Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da održi skup u Novom Pazaru.

Načelnik policijske uprave u Novom Pazaru Dragan Terzić naveo je u saopštenju da BKZ nije dobila dozvolu za taj skup zbog mogućeg remećenja javnog reda i mira i zbog remećenja saobraćaja.

Muamer Zukorlić je tokom obraćanja okupljenima oštro kritikovao dvojicu bošnjačkih ministara (Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića) i predsednika Srbije Borisa Tadića da su pokušali da spreče pobedu BKZ na ovim izborima.

On je rekao da su svi organizovali da “prvo izbore spreče, zatim sa biračkih spiskova izbrišu preko 10.000 građana, i na kraju iz sastava biračkih komisija izbace predstavnike BKZ”.

Tokom izbora u Novom Pazaru nije bilo incidenata.

Na ulicama su bile primetne jake policijske i snage žandarmerije koje su bile raspoređene na raskrsnicama i blizini važnijih objekata u gradu.

Prema preliminarnim rezultatima Izborne komisije, u Novom Pazaru je na izbore za članove nacionalnog veća izašlo 25.455, odnosno 55,01 odsto od ukupno upisanih 48.105 građana sa pravom glasa.

Prema tim rezultatima, najviše glasova 12.205 (46,13 odsto) osvojila je BKZ, Bošnjačka lista ima 11.354 (42,99 odsto), dok je za izbornu list Bošnjački preporod u Novom Pazaru glasalo 2.896 građana (10,95 odsto).