Zukorlić traži intervenciju Silajdžića

Izborna lista Bošnjačke kulturne zajednice, čiji je nosilac glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, zatražila je od predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića da se, tokom posete Beogradu, založi za održavanje izbora za Nacionalni savet Bošnjaka u demokratskoj atmosferi.

 

BKZ od Silajdžića traži i da se, u razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, založi za ”obezbeđivanje nesmetanog održavanja predstojećih izbora u skladu sa zakonom”, jer je to, kako se navodi, u interesu bošnjačkog naroda i države Srbije.
Muftija Zukorlić je, na konferenciji za novinare u Novom Pazaru, zatražio od ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića hitan sastanak zbog sumnje da se na predstojećim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka u Sandžaku priprema velika “izborna krađa”.

On je na konferenciji za novinare rekao da sumnja u regularnost predstojećih izbora, jer su predstavnici u biračkim odborima određeni jednopartijski ili dvopartijski.

“Ukoliko ove brutalnosti ne budu otklonjene legitimnost izbora će biti dovedena u pitanje”, rekao je Zukorlić.

On je najavio krivične prijave protiv gradonačelnika Novog Pazara i predsednika opština Tutin i Prijepolje, kao i odgovornih lica koja su radila na biračkim spiskovima u tim opštinama.

“Očigledno je da postoji dogovor između (Rasima) Ljajića i (Sulejmana) Ugljanina da se tako formiraju birački odbori: da u Tutinu jednu trećinu budu predstavnici Sandžačke demokratske partije a dve trećine predstavnici SDA, a u Novom Pazaru i Prijepolju da bude obrnuto”, rekao je Zukorlić.

Muftija je izrazio sumnju u regularnost predstojećih izbora koje, kako je rekao, neće pratiti ni CeSID.

“Jasno je da se tu lobira da se što lakše pokradu ovi izbori”, rekao je muftija koji tokom cele kampanje ukazuje da su izbori za Nacionalni savet Bošnjaka “izbor između dve opcije – sandzačko bošnjačkog i “ujedinjenog beogradskog tabora”‘.


Ministar Čiplić i gradska uprava Novog Pazara negirali su ranije da postoje bilo kakve nepravilnosti u pogledu upisa u birački spisak ili pri izboru stalnih članova u Centralnoj izbornoj komisiji.