Zukorlić : Vakufsko zemljište poslednje parče opstanka Bošnjaka


Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić rekao je danas da je vakufsko zemljište poslednje parče opstanka Bošnjaka.

On je na konferenciji za novinare rekao da je vlast u vreme komunizma za čitavu oduzetu imovinu pravila kupoprodajne ugovore.

“I za zemljište na parceli gde opštinska vlast planira da pravi vrtić je napravljen sporazum o kupoprodaji , jer je tadašnji režim hteo da ima pravnu zaštitu. Tako da je to zemljište navodno prodato za mali novčani iznos”, rekao je Zukorlić.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević ranije je rekao da je spornu parcelu je opština kupila 1982. Godine od IZ za tadašnjih 754.510 dinara i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.

 

“Sporazum su tada zaključili predstavnik IZ  Hajro Tutić i tadašnji opštinski javni pravobranioc Hazbo Kahrović”, rekao je Nicević.

 

Iako je na konferenciji bio prisutan I sam Hajro Tutić, on nije želeo da govori o detaljima ove kupoprodaje.

 

“Muftija vam je sve objasnio, ne bih imao ništa da dodam”, rekao je Tutić novinarima.

 

Zukorlić istakao da ova zajednica insistira na internacionalizaciji pitanja Bošnjaka u Srbiji, kao I da je Vlada Srbije dobila oštro upozorenje iz Brisela da promeni svoje neodgovorno ponašanje prema Bošnjacima i Sandžaku.

“Zašto se to pismo krije meni nije poznato. Gde je pismo iz Brisela pitajte premijera Mirka Cvetkovića, Ivicu Dačića, Snežanu Malović, Slavicu Đukić- Dejanović. Da bi ga lakše našli recite im da je poslato 31. Avgusta ove godine”, rekao je Zukorlić.

On je istakao da će “tiraiju” beogradskog režima predstaviti  svim Međunarodnim instituicijama i organizacijama.

“Uvereni smo da će Bošnjaci ovo izdržati jer su izdržali i teže i gore”, rekao je Zukorlić.

On je dodao da se protiv ove IZ vodi opšta hajka, zbog pobede na izborima za Bošnjačko nacionalno veće.

Zukorlić je za subotu, 4. septembar najavio sveopšti Sabor Islamske zajednice koji će zauzeti stav povodom problema sa nastavnicima veronauke i vakufske imovine.