Zukorlićeva Islamska zajednice najavljuje protest za sutra

Potpredsednik Islamske zajednice u Srbiji Rešad Plojović najavio je da će veroučitelji iz te verske zajednice danas otkazani protest ispred Vlade Srbije u Beogradu zbog smene u Komisiji za versku nastavu održati sutra.

„Skup smo redovno prijavili i ne znamo tačno kada, ali ćemo se okupiti ispred Vlade Srbije u prepodnevnim časovima“, rekao je Plojović.

Predstavnik IZ u Srbiji, čiji je lider Muamer Zukorlić, rekao je ranije danas da je današnji protest otkazan kako bi se pokazalo da ne postoji sukob unutar islamske zajednice već da je problem u državi koja ih „diskriminiše“.

Muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić rekao je, međutim, da će i predstavnici te verske zajednice sutra doći ispred Vlade Srbije „kako bi podržali odluke Vlade“ o imenovanju članova Komisije za versku nastavu.

Veroučitelji Zukorlićeve Islamske zajednice u Srbiji su najavili protest zbog promene sastava vladine komisije za versku nastavu u koju je umesto dva predstavnika islamskih zajednica 29. jula izabran samo Adem Zilkić iz Islamske zajednice Srbije.

„Ako bude održan miting protiv takvih odluka naša je obaveza da takve odluke podržimo“, rekao je Jusufspahić novinarima ispred Vlade Srbije u Beogradu.

Jusufspahić je rekao da sutra na tim skupovima ne očekuje nikakve sukobe, ali je poručio da će se predstavnici Islamske zajednice Srbije braniti ako budu napadnuti.

„Dolazimo sa transparentima i porukom: ‘Muslimani su braća'“, rekao je on i dodao da je „dosta ratnih pokliča u Srbiji i kosovskog scenarija“. „Znamo ko smo i šta smo. Mi smo muslimani, a naša država se Srbija’, poručio je Jusufspahić.