Banjac je sa improvizovane govornice na kamionu, parkiranom ispred Skupštine, podsetio da je prošla školska godina završena ranije, uz ocenu da je ona “rezom prekinuta jer sistem koji nije zakazao, nije preuzeo odgovornost posle tragičnih majskih događaja”.

“Vlast ništa nije učinila da tokom letnjeg raspusta konkretnim delima ohrabri nastavnike, roditelje i učenike da će bezbednost u školama biti unapređena. Ništa”, kazao je Banjac.

{Related:189173}

On je uputio i podršku ekološkim organizacijama koje od 14 časova blokiraju most Gazela na autoputu kroz Beograd, gde iskazuju svoje nezadovoljstvo nedavno usvojenim Zakonom o izgradnji i planiranju.

Govornici na protestu: Kolaps prosvetnog sistema nije se desio slučajno i preko noći

Profesorka sociologije iz Zrenjanina Senka Jankov, koja je disciplinski kažnjena jer je pozvala đake na protest “Srbija protiv nasilja”, ocenila je večeras da se odgovor za sve probleme u srpskom društvu nalazi u prosveti, navodeći da se “kolaps prosvetnog sistema nije desio slučajno i preko noći”.

“Na njemu se predano radilo kroz svaku neprocesuiranu aferu, kroz prodaju ispita, kroz uvođenje dodatnih predmeta bez konsultacije sa strukom, kroz orkestrirane otpore svakom prosvećivanju i osvešćivanju o dubokoj krizi sa vršnjačkim nasiljem, kroz nereagovanje institucija na politička zapošljavanja u školama, kroz pritiske i pretnje za popravljanje ocena, kroz plagijate i kroz kupovine diploma”, rekla je Jankov na večerašnje protestu u Beogradu.

Cenzura prosvetnih radnika, prema njenim rečima, dovela je do potpunog preokreta vrednosnog sistema u Srbiji.

“Da li sposobnima smatramo one najvrednije, najprofesionalnije, sa najboljim obrazovanjem i najstručnije, ili su nam najsposobniji oni koji su najglasniji, najbahatiji, oni koji su iskoristili svaku rupu u sistemu za svoju korist, oni koji najbolje lažu i manipulišu”, upitala je Jankov.

Ocenila je da se život neće vratiti u Srbiju dok se ne ispune zahtevi sa protesta “Srbija protiv nasilja”, da se nasilje u školama neće sprečiti smernicama i uputstvima, dok se ne vrati poverenje u stručnost i iskustvo i dodala da će se zbog svega toga protesti održavati dok ne budu ispunjeni zahtevi.

Profesorka srpskog jezika, Vesna Vojvodić iz sindikata prosvete “Nezavisnost” u svom govoru je ocenila da građani u Srbiji žive u društvu “prostačkog populizma”, u kome su protesti “Srbija protiv nasilja” prilika da kažu da ne pristaju na to i da istrajavaju na putu da “od podanika ponovo postanu građani”.

“Ali na tom putu, izloženi smo brojnim nepravdama, raznim oblicima nasilja i targetiranju, zato što živimo u društvu u kome su najmoćniji nekažnjeni nasilnici, zato što sa Javnog servisa, ali i sa drugih medija, u javnom prostoru svakog dana propagiraju, promovišu i veličaju nasilje, a nama kažu – nulta tolerancija za nasilje”, kazala je Vojvodić.

Novoizabrana ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, prema rečima Vojvodićeve, izjavila je “da smo svi urušavali sistem vrednosti, pa sada zajedno treba da ga vratimo u očekivani okvir”.

“Znači svi smo uništavali sistem vrednosti? Jeste li ga vi urušavali? Jesam li ga ja urušavala? Godinama, decenijama, ti isti ljudi odgovorni su za regresivne društvene procese u kojima je potpuno rastočeno, razvaljeno i uništeno sve što je delovalo kao neki vrednosni sistem”, rekla je Vojvodić.

Protestna šetnja protiv nasilja u Beogradu stigla do kancelarija REM-a

Učesnici 17. protesta “Srbija protiv nasilja” stigli su večeras do zgrade u kojoj se nalazi Regulatorno telo za elektronske medije (REM) na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Prethodno je kolona u protestnoj šetnji bila ispred zgrade Radio-televizije Srbije, gde su okupljeni iskazali nezadovoljstvo radom javnog servisa, ali i ukupnom situacijom u društvu, za koju krive vlast.

Večerašnji protest počeo je na platou ispred zgrade Skupštine Srbije, a uz obrazovanje organizovana je i šetnja takozvanom “medijskom rutom” do sedišta RTS-a u Takovskoj ulici i zgrade REM-a.

Kako javlja reporter agencije Beta, na čelu protestne kolone su veliki transparenti “Srbija protiv nasilja” i “Studenti protiv nasilja”, dok okupljeni nose i transparente “Sve je po zakonu” i “Režimski Emiter Mržnje”.

Protestna šetnja je organizovana Dečanskom, Makedonskom, Takovskom ulicom do RTS, a onda do REM-a.

Građanski protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradsko školi “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Među zahtevima protesta koje tehnički organizuje deo proevropske opozicije, su ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje.

{Related:189171}

Traži se i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbdnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i rukovodstva RTS i Saveta REM-a.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe “Pravac Evropa”, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije stranački.

SEOS je od 14.00 sati, zbog Zakona o planiranju i izgradnji, čijim odredbama se protivi, blokirao most Gazela, a najavljeno je da će blokada trajati do 22.00.