“Palestinsko rukovodstvo će razmotriti bilateralne odnose sa SAD kako bi osiguralo očuvanje interesa našeg naroda i naših prava”, rekao je Abas, u intervjuu palestinskoj novinskoj agenciji Vafa.

SAD su u četvrtak, tokom glasanja u Savetu bezbednosti UN, stavile veto na rezoluciju o punopravnom članstvu Palestine u UN.

Nacrt rezolucije koji je predstavio Alžir i koji “preporučuje Generalnoj skupštini da država Palestina bude primljena u članstvo UN”, dobio je 12 glasova za, jedan protiv i dva uzdržana.

SAD koje nisu oklevale da upotrebe svoje pravo na veto, posebno da bi zaštitile Izrael, ne kriju da su protiv te inicjative Palestinaca koji od 2012. u svetskoj organizaciji imaju niži status “zemlje nečlanice posmatrača”.

Američki veto je “probudio bes među Palestincima i ljudima u regionu, potencijalno gurajući region ka većoj nestabilnosti, haosu i terorizmu”, upozorio je predsednik Abas.

Palestinske vlasti će stoga “razviti novu strategiju” kako bi potvrdile svoj izbor “na nezavisan način i sledile palestinski projekat, a ne američku viziju”, dodao je Abas.