“Jedino oni koji su ogrezli u organizovanom kriminalu i korupciji ne žele promene. Ne žele jake institucije, ne žele pravdu i odgovara im da o ulasku u EU pregovaramo decenijama. Građani žele nešto sasvim drugo. Ostajem pri tezi koju stalno ponavljam da iza nacionalizma na Zapadnom Balkanu stoji korupcija”, rekao je Abazović u intervjuu za NIN.

Kako je naveo, “rešavanjem ili suzbijanjem tog problema, siguran sam da bi naš put ka EU bio brži, učinkovitiji i uspešniji”.

Dodao je da je na građanima da identifikuju one koji sve to koče, “ako nam je zaista namera da se u EU nađemo u ovoj deceniji”.

Na pitanje kako ocenjuje trenutne odnose Srbije i Crne Gore, on je naveo da su, od kada je preuzeo Vladu Crne Gore 2022. godine, odnosi išli uzlaznom putanjom.

“Uspeli smo da uspostavimo saradnju na više polja, a komunikacija državnog vrha se unapredila u svim segmentima. Tačno je da postoji prostor da još više zajednički napredujemo i siguran sam da je to u interesu obe strane. Mi smo bliske države koje imaju toliko toga zajedničkog i potpuno je neprirodno da zbog dnevne politike budemo na ‘distanci'”, poručio je Abazović.

On je naveo da očekuje da Crna Gora uskoro imenuje ambasadora u Beogradu, podsetivši da je Srbija već imenovala svog u Podgorici i naveo da će dve države na taj način imati “istotipski odnos” i bolje razgovarati o svemu što je važno za budućnost regiona.

On je naveo da je u korektnim ličnim odnosima sa nosiocima vlasti u Srbiji.

“Razumem da postoji veliki broj ljudi koji usled svojih političkih neuspeha žele da prave dramu oko toga. Sa svim liderima zemalja Zapadnog Balkana sam imao jako dobre odnose. To se odnosilo i na Srbiju. Ponosan sam na činjenicu da smo imali otvorenu komunikaciju čak i kad smo po određenim pitanjima imali suprotstavljene stavove. Na taj način smo gradili poverenje i stvarali ljudski kapital za ono što jesu izazovi koji stoje pred nama”, objasnio je Abazović.