„Mi smo spremni da radimo zajedno za dobrobit svih gradjana regiona i fokus treba da nam bude na životnom standardu i ekonomskom progresu. Što manje prošlosti, što više budućnosti i verujem da čitav region može da stvori drugačiji imidž od onoga što je bio slučaj do sada“, kazao je Abazović novinarima u Beogradu, gde je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti.

Kako je istakao, poslovna zajednica u Srbiji, kao i u Crnoj Gori, željna je da se ukupni odnosi dve zemlje poboljšaju kako bi mogli lakše da posluju, ali i da region privuče ljude sa strane.

„Razgovarali smo danas sa kompanijama iz Srbije o nekoliko biznis projekata u infrastrukturu i turizam, ali i o regionalnoj saradnji i suzbijanju barijera koje postoje za biznis bilo da su one na granici, u upravama carine dve zemlje ili na drugim mestima“, kazao je Abazović.

Ocenio je kako je vrlo zadovoljan susretom i da smatra da može da rezultira dobrim stvarima i da fokus javnosti u obe države usmeri na ekonomiju.

Dodao je i da Crna Gora, zbog svog geografskog položaja, ima neke prednosti koje mogu da iskoriste privrednici iz Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež je istakao da su Srbija i Crna Gora privredno veoma upućene jedna na drugu, za šta su najbolji primer trgovinske veze.

Čadež je kazao da su Srbija i Crna Gora toliko povezane kada je poslovanje u pitanju da se teško može pojmiti da ono može biti razdvojeno, što dokazuje način na koji se trguje, kao i kakvi su logistički pravci.

On je zahvalio Abazoviću što je još pre nego što je postao premijer Crne Gore imao jasnu viziju da ceo region mora da se zasnuje na budućnosti, a ne na prošlosti.

Čadež je istakao kako je veoma važno da dve strane budu u stalnoj komunikaciji. Najavio je osnivanje radnih grupa dve zemlje koje će se baviti temama snabdevanja hranom, ubrzanjem protoka robe i usluga preko granice, utvrdjivanje radnih vremane institucija poput veterinarskih i fitosanitarnih institucija na graničnim prelazima ili kako da se naprave zajednički granični prelazi, sa zadatkom da se smanje troškovi onih koji posluju i koji žele da stvarju nove projekte.

„Crna Gora ima veliki potencijal da postane logistički hab celog regiona. Postoji ogroman interes stranih i domaćih proizvodnih kompanija u Srbiji koje Crnu Goru vide kao opciju za rešavanje svojih logističkih problema, ali i da se unaprede turistički potencijali Crne Gore“, kazao je on.

Prema podacijma PKS, ukupna robna razmena između Srbije i Crne Gore u periodu januar – mart ove godine bila je 220,9 miliona evra i bila je veća 31,7 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Izvoz u Crnu Goru iznosio je 197,4 miliona evra, što je za 29,2 odsto više nego u istio vreme 2021. godine, dok je uvoz iz Crne Gore bio veći za 51,7 odsto u odnosu na isti period lane i iznosio je 23,5 miliona evra.

Najvažniji izvozni proizvodi Srbije od pošetka ove godine do kraja marta bili su kotlovi i mašine, drumaska vozila, farmaceutski proizvodi, električne mašine i oprema, plastične mase, dok su najvažniji uvozni proizvodi bili mineralna goriva i ulja, meso i klanični proizvodi, drva.

Ukupna robna razmena između Srbije i Crne Gore u prošle 2021. godine je 900 miliona evra i imao je rast od 19,7 procenata u odnosu na godinu pre.

Srbija je u toj robnoj razmeni ostvarila suficit od 741,2 miliona evra.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE: