U intervjuu za grčku televiziju MEGA, Dimitrakopulos je rekao da Kaili odbacuje optužbe i tvrdi da nema nikakve veze s novcem nadjenim u njenoj kući.

“Njen stav je da je nevina i da nema nikakve veze s novcem koji je nadjen u njenoj kući. To je novac vezan za njenog partnera, a objašnjenja o poreklu novca daće on”, kazao je Dimitrakopulos.

On je istakao da Katar nije morao da podmićuje Kaili jer je ona išla u Katar kao predstavnik Evropskog parlamenta.

“Raspored sastanaka, govora i izjava koje bi davala s katarskim zvaničnicima je unapred odredila kancelarija predsednice Evropskog parlamenta. Takođe, Mecola je slala pratnju EU uz Kaili, gospodina Roberta Bedinija, tako da bi svi kontakti bili u njegovom prisustvu”, dodao je Dimitrakopoulos.

On je rekao da je Kaili sprovodila plan koji je počeo 2019. i da su visoki predstvanik EU Žozep Borel i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson odlučili na nivou Evropske komisije da se saradjuje sa Katarom, Kuvajtom i Omanom.

“Želeli su da jačaju trgovinske odnose sa zemljama Zaliva. Kontakti koje je imala u Kataru nisu bili njena lična stvar, ona nije lično služila Kataru da bi je podmćivao”, kazao je Dimitrakopoulos.

Iz kancelarije Mecole rekli su za briselski portal Euraktiv da predsednica svim potpredsednicima EP daje instrukcije kako da predstavljaju stavove te institucije i “ništa više”.

Rečeno je da potpredsednici imaju geografske oblasti u kojima predstavljaju Parlament kao deo svojih dužnosti i odgovornosti, a da je u slučaju Kaili to bio Bliski istok.

Kaili, njen partner Frančesko Đorđi, koji radi kao pomoćnik u Evropskom parlamentu, Luka Visentini, nedavno izabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata i Pjer Antonio Panzeri, bivši član Evropskog parlamenta, a sada predsednik nevladine organizacije Fajt impjuniti (Fight Impunity), uhapšeni su prošle sedmice u Belgiji u okviru istrage o navodnim nedozvoljenim lobističkim aktivnostima Katara. Belgijski sud će u četvrtak, 15. decembra, odlučiti da li će je zadržati u pritvoru do presude.

Evroparlamentarci su 13. decembra gotovo jednoglasno smenili Kaili sa mesta potpredsednice Evropskog parlamenta, a prethodno je izbačena iz poslaničke grupe Socijalisti i demokrate, druge po snazi u EP.

Poslanici EP su na jučerašnjoj debati tražili da se sprovede interna istraga, da se saradjuje sa belgijskim vlastima i uvedu dodatne mere da bi se sprečilo da se slični slučajevi ponove.

Komesarka Johanson je rekla da mora biti nulta tolerancija na korupciju i njavila da će Komisija naredne godine predložiti zakon kojim će u svim članicama biti kriminalizovani svi oblici korupcije, ne samo mito, nego i trgovina uticajem, nezakonito bogaćenje, pronevera i zloupotreba ovlašćenja, sa strogim kaznama.