Terzić je agenciji Beta kazao da predsednik republike ima pravo da vrati zakon na ponovno razmatranje i odlučivanje, ali da drugi put mora da ga potpiše, “zato bi bilo neophodno da oba zakona pretrpe neophodne izmene u republičkom parlamentu”.

On je naglasio da je Zakon o eksproprijaciji “bezakonje pretvorio u zakon” i da su zbog toga sasvim opravdani protesti gradjana širom Srbije.

“Kada zadirete u sferu vlasnika imovine, država mora da ima na umu da se radi o pravu koje je zaštićeno Ustavom Republike Srbije, ali i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ostaviti rok od samo pet dana sopstveniku nepokretnosti, da se izjasni o predlogu za eksproprijaciju je neprimereno, očigledno sračunato na otimanje imovine na legalan način”, ocenio je advokat.

Naveo je da je “opšte poznato” da je ideja aktuelne vlasti da na “brz i jeftin” način dodje do nepokretnosti u svojini gradjana.

“Cilj vlasti je da gradjanima za imovinu plati što manje, a kako su trenutno seljaci i njihove njive na meti za prolazak autoputeva i formiranje rudnika, jasno je da ovi ljudi nemaju znanje i sposobnosti da se izjasne u tako kratkom roku, čak je prekratak rok i da angažuju advokata kao stručno lice koje bi im pomoglo”, naglasio je Terzić.

Dodao je da za legalne objekte, po novom zakonu, država isplaćuje tržišnu vrednost, a za nelegalne gradjevinsku vrednost, što je neustavno, suprotno odredbi čl.58. st.2. Ustava koji predvidja naknadu koja ne može biti niža od tržišne.

“Zbog toga je narod i izašao na masovne proteste širom Srbije, a odgovor vlasti je najgori bio u Šapcu. Pravna država je položena na pleća, a na narodu je da je podigne”, zaključio je Terzić.