Dva dana uoči samita u Berlinu koji bi trebalo da ojača saradnju EU sa šest zemalja Zapadnog Balkana, neimenovani izvor je rekao da u slučaju Srbije “odnosi sa Rusijom svakako pripadaju tamnoj strani”.
Nemački zvaničnik je podsetio na sporazum koji su krajem septembra potpisali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov tadašnji srpski kolega Nikola Selaković o nastavku konsultacija dva ministarstva u naredne dve godine.

“Bili smo iznenađeni i razočarani”, dodao je.

AFP navodi da je Srbija u UN osudila invaziju Rusije na Ukrajinu, ali da odbija da se pridruži evropskim sankcijama Moskvi.

Ipak, Berlin “smatra da je intenzivna diskusija sa predsednikom (Aleksandarom) Vučićem korisna”. “On je iskusan političar koji može da analizira i analizira implikacije ruskog rata protiv Ukrajine”, rekao je izvor iz nemačke vlade.

“Ako izabere da ide putem ka Evropi, onda će imati podršku EU i nemačke vlade. Ako izabere drugi put, posledice će biti drugačije”, dodao je.

Na samitu Berlinskog procesa 3. novembra trebalo bi da učestvuju šefovi vada šest zemalja Zapadnog Balkana, lideri EU i nemački kancelar i da budu potpisana tri sporazuma – o međusobnom priznavanju ličnih isprava, fakultetskih i stručnih diplome, dodaje AFP.