U kakvom će fizičkom i psihičkom stanju 25-godišnji Mbape početi takmičenje protiv Austrije u ponedeljak u Diseldorfu? To pitanje proganja trenera Didijea Dešana i njegov štab koji bolje od ikoga zna kakav uticaj i težinu ima Mbape, kapiten tima u nastupu vicešampiona sveta.

Ako Francuzi žele da osvoje treću titulu prvaka Evrope (posle 1984. i 2000.), biće im potreban jedan “veliki Mbape”, ocenila je agencija Frans pres.

Međutim, period koji je prethodio Evropskom prvenstvu uneo je sumnju koju Mbape treba brzo da rastera.

Mbape je imao problema sa leđima i kolenom i propustio je četiri treninga, a njegovo poslednje igre u PSŽ-u su bile smanjenog obima posebno od kada je saopšteno da prelazi u Real Madrid.

Njegov meč protiv Luksemburga (3-0), 5. juna u Mecu, bio je prilično umirujući, sa golom i dve asistencije, a Mbape je delovao veoma energično, za razliku od tromih nastupa PSŽ-u.

Mbape čini sve da projektuje imidž igrača koji je 100 odsto fokusiran, uključen i visokog morala. Nedavno je rekao da je “oslobođen i rasterećen” formalizacijom transfera u Real Madrid.

“Jedva čekam da počne Evropsko prvenstvo. Naravno da želim da ostavim trag na terenu. Dolazimo u Nemačku da bismo ispisali novu stranu istorije (fudbala)”, rekao je on nemačkim medijima.

I drugi igrači u timu ga hvale.

Markus Tiram je rekao da je “Kilijan najbolji igrač na svetu i učiniće sve da Francuska pobedi”.