Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Južnoj Africi Afrički nacionalni kongres (ANC), koji vlada tom zemljom od pada Aparthejda 1994. godine, izgubio je većinu u parlamentu i moraće da formira koalicionu vladu po prvi put.

Nakon izbrojanih 99 odsto glasova podaci pokazuju da je ANC osvojio tek nešto više od 40 odsto glasova, što je najveći pojedinačni broj, ali nedovoljno da se samostalno formira vlada, što može imati posledice po politički karijeru predsednika te zemlje Sirila Ramafosu.

U Južnoj Africi poslanici biraju predsednika, a kako ANC ima manje od 50 odsto glasova, neće imati većinu poslanika i biće potrebna pomoć drugih stranaka da se ponovo izabere Ramafosa za drugi i poslednji mandat.

Glavna opoziciona Demokratska alijansa osvojila je oko 21 odsto glasova a Borci za ekonomsku slobodu devet odsto. Oni imaju veoma različite ideologije i mogli bi da okrenu ANC i Južnu Afriku u veoma različitim pravcima u potencijalnoj koaliciji.

ANC mnogi krive za neuspeh u obezbeđivanju osnovnih državnih usluga koji utiču na milione i zbog čega su mnogi ostavljeni bez vode, struje ili odgovarajućeg smeštaja.

Nije još poznato sa kojom partijom bi ANC mogao da sklopi koalicioni sporazum kako bi prema zakonskom roku parlament u roku od dve nedelje od proglašenja konačnih izbora izabrao predsednika.

Jedan od mogućih koalicionih partnera, nova MK Partija, koja je osvojila 14 odsto glasova i koju predvodi bivši južnoafrički predsednik Džejkob Zuma je saopštila da je jedan od njihovih uslova za bilo kakav sporazum da Ramafosa bude uklonjen sa mesta predsednika zemlje.

“Spremni smo da pregovaramo sa ANC, ali ne i sa ANC Sirila Ramafoze”, rekao je portparol MK stranke Nhlamulo Ndlela.

Više od 50 partija učestvovalo je na izborima, ali s obzirom na to koliko je ANC daleko od većine, verovatno će morati da pregovara sa jednom od tri glavne opozicione stranke.

U Južnoj Africi ogroman procenat stanovništva živi u velikom siromaštvu i zemlja beleži izuzetno visok nivo nezaposlenosti, a ANC se bori da podigne životni standard za milione. Zvanična stopa nezaposlenosti je 32 odsto, jedna od najviših u svetu, a siromaštvo najviše pogađa crnce, koji čine 80 odsto stanovništva i koji su godinama izborna baza ANC.