Betu su osnovali, a 4. maja 1994. emitovali i prvu vest, beogradski novinari Ljubica Marković, Julija Bogoeva, Radomir Diklić i Dušan Reljić.

Osnivači koji su u medjuvremenu preminuli su bili i Aleksandar Nenadović, Stevan Nikšić, Djordje Zorkić, Dušan Simić i Dragan Janjić.

Beta je počela kao regionalni informativni servis vesti iz Srbije, tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, regiona i više svetskih centara.

Novinska agencija Beta danas emituje moderne, multimedijalne informativne sadržaje poštujući zakone, kodekse novinara, profesionalne i etičke standarde.

Beta je 2003. godine pokrenula Radio “Sto plus” u Novom Pazaru, koji će 7. jula obeležiti svojih 20. godina rada kao jedini regionalni radio u Sandžaku.

Agencija posebnu pažnju posvećuje temama iz oblasti ekologije i razvila je sajt “Zelena Srbija”, a redovno prati i evropske integracione politike kojima se bavi “Dnevni evropski servis”.

Novinska agencija Beta od 2004. godine organizuje konkurs “Betina fotografija godine” za najbolju medijsku fotografiju Jugoistočne Evrope.