Najveći deoničar Saudijska narodna banka navela je da ne može da pruži banci veću finansijsku pomoć i da poveća svoj udeo od 10 odsto.

Na vrlo nervoznom tržištu zbog rizika od širenja problema posle kraha američke banke SVB, akcije Kredi Suisa izgubile su do 30 odsto vrednosti tokom današnjeg dana trgovanja, pa su se malo povratile i završile dan sa minusom od 24,24 odsto, kada je vrednost akcije pala na 1,697 švajcarski franak.

Nije uspelo uveravanje predsednika banke Aksela Lemana koji je na konferenciji o bankarskom sektoru u Saudijskoj Arabiji rekao da banci nije potrebna pomoć vlade i da je na solidnim finansijskim osnovama.

Finansijske vlasti i švajcarska vlada se nisu oglašavali tokom celog dana.

Međutim, prema Fajnenšal tajmsu, koji se poziva na tri anonimna izvora, banka Kredi Suis je tražila, za sada uzaludno, “gest podrške” od Švajcarske centralne banke ili tržištne agencije Finma.

Zabrinutost je prešla granice zemlje i američko ministarstvo finansija saopštilo je da prati situaciju i da je u kontaktu sa drugim ministarstvima.

Francuska premijerka Elizabet Borno javno je pozvala švajcarske vlasti da reše probleme banke i navela da će njeno mininstarstvo finansija već danas razgovarati sa švajcarskim minstarstvom.

Saudijci su pritekli u pomoć banci i ušli u njen kapital u novembru. Ali Saudijska nacionalna banka ne namerava da ubaci dodatna sredstva rekao je njen predsednik Amar al Kudairi. Rekao je da ima više razloga za to, a najjednostavniji razlog su regulatorna pitanja jel bi prelazak na udeo veći od 10 odsto doveo do potrebe za novim propisima.

Izjave najvećeg akcionara su naišle na već osetljivo tle pošto investitori strahuju od rizika širenja posle kraha američke banke SVB.
Za razliku od američkog SVB-a banka Kredi Suis je među 30 banaka na svetu koje se smatraju suviše velikim da bi se dopustilo da bankrotiraju, čime joj se nameću stroži propisi da bi mogla da izdrži šok u slučaju teškoća.