Vlada Velike Britanije je prošle nedelje zamrznula imovinu Deripaska kada je proširila sankcije bogatih Rusa i kompanija sa ciljem da izvrši pritisak na režim predsednika Vladimira Putina da okonča svoju invaziju na Ukrajinu.

U saopštenju o sankcijama Deripaska je identifikovan kao istaknuti prokremljovski oligarh koji je blisko povezan sa Putinom.

Aktivisti su na balkonu vile na Trgu Belgrejv broj 5, u kome se uglavnom nalaze strane ambasade i kuće bogataša iz celog sveta, razvili ukrajinske zastave i transparent na kome je pisalo da je imovina oslobodjena.

„Okupacijom vile želimo da pokažemo solidarnost sa narodom Ukrajine, ali i sa narodom Rusije koji nikada nije pristao na ovo ludilo. Kao i uvek sa ratovima, imperije imaju koristi, a obični ljudi plaćaju cenu.“ saopštili su aktivisti.
Velika Britanija je kritikovana zbog sporog uvodjenja sankcija bogatim Rusima koji su u poslednjih 30 godina preplavili London i podstakli privredu grada.

Vlada SAD je Deripaska sankcionisala 2018. godine uz navode da pomaže i podržava „zlobne aktivnoste“ Rusije širom sveta. U dokumentima o sankcijama SAD-a navedena je i adresa Trg Belgrejv broj 5 u Londonu kao imovina Deripaske.