Stoka na farmama PKB-a, čiji je najveći deo imovine kupila kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nije iscrpljena, a normalno je da postoji odredjeni broj uginuća, saopštila je danas Služba za odnose sa javnošću Al Dahre.”Sasvim je normalno da na 17.000 životinja ima odredjeni broj bolesne stoke i uginuća”, navela je ta služba na pitanja Bete, upućena direktoru Dušanu Radičeviću, povodom informacije u medijima da se krave muzu četiri puta dnevno i da zbog iscrpljenosti crkavaju, da javnost sumnja da će se ugasiti stočarska proizvodnja i da firma posluje sa gubitkom.U odgovoru se ističe da se uginuća koja se “dešavaju na farmama Al Dahre, dešavaju i na svim farmama u svetu”.

Na pitanje koliko je Al Dahra, od preuzimanja PKB-a, ugasila farmi krava, sa koliko grla i zbog čega, navedeno je da je “proizvodnja mleka kao i svaka druga proizvodnja”.

“Jedina, možemo je nazvati specifičnost, je u tome što su u ovom slučaju osnovna sredstva koja se koriste za proizvodnju krave. U tom smislu se biraju najefikasnije. U momentu kupovine osnovnih sredstava PKB-a, preuzete su i krave lošeg kvaliteta. Iz tog razloga je Al Dahra uvezla veći broj krava kako bi popravila genetiku”, navodi se u odgovoru kompanije.Dodaje se da je PKB u 2017. godini proizveo oko 54 miliona litara mleka, dok će Al Dahra u ovoj godini proizvesti 56 miliona litara.Četiri muže su uvedene, kako tvrdi u kompaniji, kako bi se podigla “efikasnost”.”To nije ništa neubičajeno, tako se radi na svim kontinentima”, objasnila je Služba za odnose s javnošću, bez preciznih podataka o tome da li je smanjen stočni fond.Na pitanje da li Al Dahra planira da potpuno ugasi stočarsku proizvodnju i bavi se preradom deteline lucerke, navedeno je da su komentari o gašenju stočarske proizvodnje, koji su se poslednjih dana pojavili u medijima, “apsolutno zluradi”.”Tako nešto nikada nije izgovorio menadžment kompanije, a što je još važnije, to se uopšte ne razmatra. Al Dahra će nastaviti da se bavi stočarstvom, odnosno proizvodnjom mleka. Prerada lucerke je dodatni posao kojim će se Al Dahra baviti, što će posledično podići potencijal kompanije. Pored toga, namera nam je da kroz kooperaciju u čitav lanac uključimo i farmere koji nas okružuju”, naveli su u Al Dahri.Demantovali su da Al Dahra zakupljuje zemljište od neprodatog dela PKB u čijem je vlasništvu ostalo oko 5.000 hektara, od čega je deo gradjevinsko zemljište.Na pitanje sa kolikim gubitkom posluje Al Dahra od preuzimanja kombinata pre tri godine, Služba za odnose sa javnošću je navela da “neto rezultat nije jedino merilo poslovanja jedne kompanije, pre svega imajući u vidu u kakvom je stanju preuzela imovinu u momentu kupovine i da nasledjena tehnologija nije bila u skladu sa najnovijim trendovima, kao i da velike investicije tek treba da daju rezultat”.”PKB je u 2018.godini napravio gubitak od 22.671.359.000 dinara, dok je Al Dahra u 2019. napravila gubitak od 1.671.626.000 dinara. U 2020.godini je napravljen gubitak od 838.313.000 dinara. Smatramo da brojevi najbolje govore o tome kako se radi u Al Dahri, odnosno da je trend više nego očigledan i verujemo da ćemo uz sve investicije koje smo realizovali u poslednje dve godine, kao i sa onima koje nameravamo da sprovedemo, uskoro preći u zonu profita”, navodi se u odgovorima kompanije.Al Dahra je na pitanje kolika je plata traktoriste i da li su od dolaska Al Dahre povećavane plate radnicima, navela da “zarade zaposlenih ne iznosi u javnost”, kao i da je kompanija na zahtev sindikata za početak pregovora o kolektivnom ugovoru odgovorila “pozitivno”.