Mesi je sinoć u Parizu proglašen za najboljeg fudbalera 2022. godine, nakon što je predvodio Argentinu do titule svetskog šampiona u Kataru. U najužem izboru bili su njegov saigrač Kilijan Mbape i igrač Reala Benzema, koji je predvodio madridski klub do titule u Ligi šampiona.

U izboru su učestvovali kapiteni reprezentacija, selektori, odabrani mediji i navijači, a listu kandidata odabrala je komisija stručnjaka koju je odredila Međunarodna fudbalska federacija (Fifa).

Alaba je na prvo mesto stavio Mesija, a zatim Benzemu i Mbapea, navodi se u rezultatima koje je objavila Fifa posle ceremonije. To je izazvalo bes među navijačima Reala, pošto je Alaba glasao za Mesija, koji je 17 sezona igrao za velikog rivala Barselonu, pa su na rasnoj osnovi vređali tamnoputog fudbalera.

“Austrijska reprezentacija glasa za ovu nagradu kao tim, a ne ja posebno. Svi članovi tima su glasali i tako je odlučeno. Svi znaju, posebno Karim, koliko se divim njemu i njegovoj igri. Često sam govorio da je on najbolji napadač sveta i to je i dalje tako. Bez sumnje”, naveo je Alaba na društvenim mrežama.

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić odbio je da glasa iz protesta, pošto smatra da njemu i njegovoj ekipi nije iskazano dovoljno poštovanja. Hrvatska je na Mundijalu u Kataru izbacila Brazil posle jedanaesteraca, pre nego što je u polufinalu izgubila od Argentine i zauzela je treće mesto.

“Razočaran sam stavom Fife prema hrvatskoj reprezentaciji jer mislim da, posle svega što smo ostvarili kao reprezentacija, zaslužujemo više poštovanja od svetske kuće fudbala nego što smo dobili”, naveo je Dalić.

Kapiten Hrvatske Luka Modrić je bio četvrti u izboru za najboljeg.

Dalić, koji je 2018. godine bio treći u izboru za najboljeg trenera, istakao je da je sada izostavljen sa liste pet najboljih trenera, a da su njegovi igrači izostavljeni iz trke za druge nagrade.

“Da li tamo zaista nije bilo mesta za Matea Kovačića, čak iako je osvojio Svetsko klupsko prvenstvo sa Čelsijem i briljantno odigrao Svetsko prvenstvo u Kataru? Gde je ime Joška Gvardiola? I da li Dominik Livaković nije zaslužio da bude na listi pet najboljih golmana posle svega što je uradio u Kataru?”, naveo je Dalić.

On je istakao da je selektor Maroka Valid Regragui bio kandidat, iako je njegova ekipa zauzela četvrto mesto porazom od Hrvatske u utakmici za treću poziciju.

“Uzevši sve u obzir, odlučio sam da ne učestvujem u glasanju za ovogodišnje nagrade. I termini naših utakmica na Svetskom prvenstvu i kvalitet suđenja, posebno u polufinalnoj utakmici, naveli su me da pomislim da nedostaje poštovanja prema hrvatskoj reprezentaciji”, rekao je Dalić.