Albahari je u pisanoj izjavi rekao da “Evropa neće dozvoliti da Srbija bude zemlja koja ima sve benefite od trgovine i razmene sa Rusijom, a da istovremeno troši evropski novac i bude kandidat za članstvo”.

Po njegovim rečima, novi paket sankcija Rusiji, koji je usvojila Evropska unija kao odgovor na nezakonito organizovane referendume i pripajanje ukrajinskih teritorija Rusiji, ne bi trebalo da bude iznenadjenje, jer je “EU bila vrlo jasna da će preduzeti nove korake protiv Rusije sa svakim novim korakom u agresiji na Ukrajinu”.

“U strahu da bi Srbija mogla da izgubi pristup povlasticama kod uvoza ruske nafte i gasa, vlada Srpske napredne stranke (SNS) je odbila da primeni sankcije, čime je drastično umanjila stopu uskladjenosti svoje spoljne politike i time narušila odnose i ugled kod većine članica EU”, ukazao je Albahari.

Dodao je da “pored neuskladjivanja spoljne politike, Srbija više nema uticaja ni relevantnih zastupnika u Evropi zbog demokratskog nazadovanja, kontrole medija, bujanja korupcije i kriminala, kao i neprihvatljive retorike nekih ministara poput Aleksandra Vulina”.

“Prigovaranje da zemlje poput Madjarske imaju izuzeća od uvoza nafte, jednostavno nije tačno i ponovo pokazuje nesposobnost SNS-a da razume evropsku diplomatiju i donošenje odluka. Madjarska je, uz svu retoriku i Orbanovo prijateljstvo s Putinom, sprovela sve pakete sankcija i potpuno je uskladjena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, čime je sebi omogućila da dobije povlastice”, rekao je Albahari.

On je rekao da “diplomatski krugovi potvrdjuju” da bi bilo “više razumevanja za poziciju Srbije i postojala bi mogućnost da Srbija dobije neke izuzetke kod uvoza ključnih energenata iz Rusije”, da je Vlada Srbije bila posvećena procesu evropskih integracija.