Portal koji je u septembru prvi objavio delove francusko-nemačkog predloga za Kosovo, navodi u današnjem tekstu da Srbija u ovoj fazi ne treba da menja Ustav.

Kosovo treba da osnuje Zajednicu srpskih opština (ZSO), ali takođe bez promene Ustava, navodi se u tekstu.

“Zajednica neće biti nevladina organizacija, ali za sada neće uspostaviti novi nivo vlasti. Ako dogovor bude postignut, postoje finansijski paketi. Ako ne bude, postoji ‘težak štap’ za stranu koja ometa postizanje sporazuma”, piše “Albenijen post”.

Portal navodi da je hitnost dogovora vezana za ruski rat u Ukrajini.

Pošto dve strane odbijaju da postanu kooperativni partneri, međunarodna zajednica, kako se navodi, ima treći način da u drugačijem obliku postigne ono što trenutno traži kroz “šatl diplomatiju”.

“Međunarodna zajednica je shvatila da je do pomirenja Kosova i Srbije nemoguće doći odjednom i uz opšti konačni dogovor, zbog maksimalističkih stavova strana, ali je i (premijeru Kosova) Aljbinu Kurtiju i (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću postalo jasno da moraju brzo i definitivno ući u ugovorne odnose, jer rešenje problema između njih više nije samo pitanje dve države”, navodi se u tekstu.

Pozivajući se na međunarodne izvore, portal je objavio neke tačke scenarija koje bi trebalo da budu konkretizovane do 24. februara 2023. godine, odnosno do prve godišnjice ruskog napada na Ukrajinu.

Dodaje se da su česte posete Prištini i Beogradu specijalnih predstavnika EU i SAD za Zapadni Balkan, Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara, kao i drugih međunarodnih zvaničnika, upravo u funkciji tog scenarija.

Prema scenariju koji pominje “Albenijen post”, Lajčak i Eskobar su jasno stavili do znanja Kurtiju i Vučiću da “temu Kosova i Srbije treba zatvoriti pre no što se navrši godinu dana od početka rata u Ukrajini”.

Prema portalu, to je potrebno jer na prvu godišnjicu ruskog napada zapadni saveznici planiraju da pokažu jedinstvo, spremnost i moć u podršci Ukrajini.

Od lidera na Kosovu je traženo da njihova posvećenost više ne bude deklarativna, već da “delima pokažu da su zaista deo saveznika”, navodi se u tekstu. Eskobar je jasno rekao da “ono što se očekuje od strana jeste saglasnost na sporazum o daljem putu”.

Međunarodna zajednica više ne traži “brzo rešenje”, već “proces pomirenja” koji se razlikuje od dinamike dosadašnjeg dijaloga i zahteva postizanje pomirenja u nekoliko faza.

Od novog međunarodnog plana dve strane će imati mnogo koristi na srednji i dugi rok, ali ako se desi suprotno, predvidja se “veoma oštar štap” za svakoga ko nije bio konstruktivan u ovoj fazi.

Prema portalu, jedna od najvažnijih tačaka u prvoj fazi, ili u onome što se predstavlja kao “put dogovora Kosova i Srbije”, jeste Tačka Tri, po kojoj, “pošto uzajamno priznanje nije deo ove faze, to znači da u ovoj fazi Srbija neće morati da menja Ustav”.

Ako se ne promeni Ustav Srbije, po kojem je Kosovo i dalje njen deo, neće se zahtevati ni promena Ustava Kosova radi formiranja ZSO, stoji u tekstu.

“Pošto Srbija ne želi da menja Ustav, onda niko nema pravo da traži od Kosova da promeni svoj Ustav i da prihvati ZSO kao novi nivo vlasti. Ta zajednica treba da predstavi najbolju moguću praksu garancija za srpsku zajednicu, ali to je sve”, navodi se u tekstu.

O tome kakav će to biti model, neke od verzija Eskobar je juče predstavio predsednici i premijeru Kosova, Vjosi Osmani i Aljbinu Kurtiju. Prema onome što je predstavljeno Vladi Kosova, ZSO “neće biti nevladina organizacija, ali će i dalje biti smeštena u postojeće okvire Ustava i zakona Kosova”.

Ako strane odbiju da se dogovore o daljem scenariju i odbiju da počnu konkretan put ka poslednjoj fazi konačnog pomirenja, međunarodni predstavnici su predvideli i alternativni scenario, prema kojem bi proces u potpunosti preuzeli u svoje ruke, navodi portal.

I Prištini i Beogradu je već rečeno da treba da im bude jasno da se “ovaj napor razlikuje od dosadašnje dinamike dijaloga”.

Međunarodne sile imaju način da ubrzaju postizanje pomirenja tako što će udaljiti lidere i pregovaračke timove iz njihove “zone komfora” i okupiti sve strane na jednom mestu, kako bi u roku od nekoliko dana bio postignut dogovor, dodaje “Albenijen post”.