Aleksić je istakao da opozicija izlazi na izbore jer gradjani “zahtevaju promene” i jer više nema vremena za čekanje “izbornih uslova poput onih u Švajcarskoj”.

“Na izborima ćemo obezbediti kontrolu i čuvare biračkih kutija. Ali vlast bez obzira na to sprema otimačinu i kradju izbora i, ako se to dogodi, branićemo izbornu volju gradjana na ulici”, kazao je Aleksić.

On je istakao da Deklaracija o revanšizmu, koju je u nedelju usvojila skupština Narodne stranke, podrazumeva da će “odgovarati oni koji su se ogrešili o zakone i moralne regule”, a ne gradjani niti članovi stranaka koje je neko naterao u autobuse da bi aplaudirali na mitinzima sadašnjih vladajućih stranaka.

“Nema potrebe da se boji niko ko je radio u skladu sa zakonom. Primer za lustraciju je predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić”, izjavio je Aleksić.

Aleksić je naveo da Deklaracija Narodne stranke o upravljanju rudnim bogatstvom predvidja preispitivanje i raskidanje svih štetnih ugovora, i ukazao na razliku izmedju davanja istražnih prava za ispitivanje ruda i dozvole za otvaranje rudnika.

“Sadašnja vlast je lobista Rio Tinta i ona je 2015. godine promenila Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima i napravila problem odredbom po kojoj nosilac prava za istraživanja, ako podnese zahtev, ima pravo na eksploataciju rude. Niko pre njih to nije uradio. Pre toga su se pitale lokalne samouprave, koje su mogle da donesu zabranu”, naglasio je Aleksić.

Ocenio je da će biti manja šteta ako se plati odšteta kompaniji “Rio Tinto”, nego da se “razori Srbija”, jer, prema njegovim rečima, prihodi od poljoprivrede na području predvidjenom za rudnik mogu biti mnogostruko veći od rudne rente.

Aleksić je istakao da se Narodna stranka protivi promenama Ustava Srbije i da je stranačka skupština jednoglasno donela takvu odluku, a da bi gradjani po svojoj savesti trebalo da odluče da li će izaći na referendum o ustavnim promenama, zakazan za 16. januar 2022. godine.

“Moj stav je da ne bi trebalo da učestvujemo ni u jednoj igrici predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer on nije raspisao referendum da bi se izglasalo ’ne’. Režim izmenama Ustava vezanim za pravosudje hoće da zaštiti samog sebe, kako bi kada padne sadašnja vlast na ključnim mestima u pravosudju budu ljudi bliski njima koji će ih zaštititi od pravde i lustracije”, ocenio je Aleksić.

Potpredsednik Narodne stranke je ukazao na “veliku razliku” izmedju izlaska na referendum i izbore, zakazane za 3. april 2022. godine, i dodao da će pravosudje biti nezavisno kada “mafija više ne bude na vlasti”.

“Na izborima ćemo učestovati da bismo izašli iz političke krize, a vlast u toj krizi želi da promeni Ustav sa institucijama bez legitimiteta. Predložene ustavne promene će betonirati politički uticaj na pravosudje. Svi su ignorisali stav Venecijanske komisije da ne bi trebalo raspisivati referendum godinu dana od promene Zakona o referendumu”, kazao je Aleksić.