“Na delu je strahovita monopolizacija privrede kojom grupa monopolista ostvaruje ogromne profite, o javnim preduzećima da ne govorimo. Da li ste se bavili javnim nabavkama u EPS-u”, poručio je Aleksić Sikimiću na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Aleksić je istakao da korupcija, prema procenama finansijskih stručnjaka, “pojede” između 1,5 odsto i dva odsto bruto društvenog proizvoda godišnje.

Kako je navedeno u saopštenju, šef poslaničke grupe Narodne stranke istakao je da nema ništa protiv toga što mu je kontrolisano poslovanje i imovina izmedju 2010. godine i 2020. godine, i upitao Sikimića da li su i nekom državnom funkcioneru provereni imovina i poslovanje.

“Možda sam kontrolisan jer sam izjavio da ste bili na imanju ‘Jovanjica’, a bili ste. Možda je slučajnost, a možda i nije, ali je kontrola došla posle te izjave. Vi ste direktor Agencije i kada ste na poslu i kada se van posla i trebalo bi da dajete primer i kada ste na poslu i kada ste van posla”, rekao je Aleksić Sikimiću.

Aleksić je naveo da svo delovanje Agencije “nije ni blizu pozitivnog”.

“To ne kažem ja, nego medjunarodne institucije, po kojima je Srbija na 96 mestu u svetu po indeksu percepcije korupcije, što je najniže mesto od 2012. godine”, rekao je Aleksić.

“Organizacija GREKO vam je dala preporuke za uvođenje sistema za sprečavanje korupcije izvršnih organa vlasti, i pobrojani su predsednik države, ministri, državni sekretari, policajci”, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je Srbiji “više nego potrebna takva agencija”, i dodao da nije bitno koliko košta, ali mora biti i rezultata, ali rezultata nema.

“Gde god pogledate u Srbiji, tema su korupcija i kombinacije, a niko ni za jedan slučaj nije odgovarao. Vi niste sud ni tužilaštvo, ali morate da upoznate javnost o onome što se dogadja. Suština je da otkrijete korupciju i upozorite druge nadležne organe, a ne da se vaše delovanje svede na to da li je funkcioner prijavio prihode ‘u dan’, jer ako nije, onda je to strašan prekršaj, pa se vi sa njim dopisujete i time se bavi cela Agencija”, zaključio je Aleksić.

Na dnevnom redu skupštinskog odbora danas je bilo razmatranje Izveštaja o radu Agencije za sprečavanje korupcije za 2021. godinu.