“Nemojte se bojati naroda, nego dajte da narod o tome odluči. Pozivam vas da danas, tačno 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji je bio prvi sporazum o razvlašćivanju države Srbije na Kosovu i Metohiji, raspravljamo o inicijativi za održavanje obavezujućeg referenduma, jer narod mora da odluči o sporazumu koji tretira ‘Kosovo’ kao nezavisnu državu”, rekao je Aleksić na sednici Skupštine Srbije.

Većina u parlamentu danas je odbila da na dnevni red po hitnom postupku stavi Rezoluciju Skupštine Srbije o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji, koju su predložili poslanici Narodne stranke.

“Narodna stranka je 14. marta podnela inicijativu za sazivanje sednice parlamenta o raspisivanju obavezujućeg referenduma o francusko-nemačkom planu kojim se Kosovo i Metohija tretira kao nezavisna država. Toga danas nema na dnevnom redu, nego bi trebalo da raspravljamo o izboru zaštitnika građana, što je takođe važno, ali je ovo istorijski momenat i mi snosimo istorijsku odgovornost i nemamo pravo da ćutimo o tom planu”, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da Zakonom o Narodnoj skupštini je definisano da redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, što znači da je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić zakasnio 50 dana sa zakazivanjem sednice, a onda je po hitnom postupku zakazao sednicu 24 sata pre njenog održavanja.